Ο Ερντογάν θεωρεί ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο

Ο Κιλιτσντάρογλου, μέσω Twitter, έστειλε μήνυμα στους νέους

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Το προεκλογικό κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται στην κοινωνία από τη ρητορική έντασης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών, καθώς σφοδρά πυρά κατά του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξαπέλυσε χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με το να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Το έθνος δεν ψηφίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Περιμένουμε από τον Κιλιτσντάρογλου να κάνει χάρη στον εαυτό του και να ασκήσει καθαρή πολιτική», είπε, μιλώντας στο CΝΝ Türk και το Kanal D. Ο κ. Ερντογάν ήδη ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου, τον οποίο θεωρεί ότι θα κερδίσει.

Υποσχέθηκε ότι η εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα «εφόσον ο λαός μας δώσει την άδεια». Πρόσθεσε ότι θα εκμεταλλευτεί τις επόμενες 12 μέρες για να περάσει το μήνυμά του στους πολίτες. Τόνισε μάλιστα ότι δύο λέξεις έχουν σημασία: σταθερότητα και εμπιστοσύνη των πολιτών.

ΦΩΤΟ: cnnturk.com

«Αν υπάρχει σταθερότητα τότε και οι πολίτες είναι ήρεμοι και υπάρχει ευμάρεια», αξίωσε. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες μου για το ρεκόρ συμμετοχής. Είχαμε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αντάξια της Τουρκίας. Ίσως είναι μοναδική στον κόσμο», ανέφερε  ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή άγγιξε το 90%. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα πολιτικά κόμματα, τους υποψηφίους, τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και τις δυνάμεις ασφαλείας. Φτάσαμε στο 49,5% των ψήφων». Ακόμη αποκάλυψε και τη στρατηγική του, καθώς είπε ότι δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογικές ομιλίες, αλλά θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Τέλος τόνισε ότι θα διατηρήσει επικοινωνία με τους ξένους ηγέτες μετά τις εκλογές, πάντα σκεπτόμενος «τα συμφέροντα της χώρας».

 Νωρίτερα ο ίδιος είχε στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους καλώντας τους να σφραγίσουν τη νίκη «με έναν ακόμα θρίαμβο, έτσι ώστε η 28η Μαΐου να γίνει προάγγελος του αιώνα Τουρκίας». 

Νέο μήνυμα έστειλε, μέσω Twitter, Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία, μέσω Twitter, απευθύνθηκε  κατά κύριο λόγο, στους νέους.  «Η χαρά της ζωής, σας έχει κλαπεί» έγραψε, προσθέτοντας «έχουμε 12 μέρες, ή θα βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ ή δεν θα βγούμε».

 

Ο Σινάν Ογάν , που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο,  δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο», όμως ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ογάν απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο και εάν οι υποστηρικτές του συσπειρωθούν και ψηφίσουν ό,τι τους υποδείξει, η ψήφος τους μπορεί ακόμη και να καθορίσει τον νικητή των εκλογών. Μέχρι τώρα ο Ογάν δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους. «Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής του ΜΗΡ.

 Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο, εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Σινάν  Ογάν. 

Ο Ογάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής». Επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», κατέληξε.

 

 

Share this post