O Ερντογάν στην Αγία Σοφία

O Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Την πρώτη επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση του να την μετατρέψει σε τέμενος , έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.   

Ενόψει της πρώτης προσευχής στις 24 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην Αγία Σοφία και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών για τη μετατροπή της σε τέμενος. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά MME, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, αλλά όχι τον μεγάλο αντίπαλό του δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, κατέφθασε στο  ναό  χειροκροτούμενος από οπαδούς του και  ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών , ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφήθηκε στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και ανάρτησε τις φωτογραφίες στο tw.

 

Πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία μετά την αλλαγή του καθεστώτος της σε τζαμί απευθύνει η Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία κάλεσε όλους στο τέμενος, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε βαθιά λυπημένος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από μουσείο.


Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στο CNN International ότι τα ιστορικά ψηφιδωτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται» ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσευχές δε θα επηρεάσει σε κάτι τα ψηφιδωτά. 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επανέλαβε την ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για όλους, και τα ιστορικά ψηφιδωτά της θα διατηρηθούν, όπως γίνεται τα τελευταία 500 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τζαμί θα είναι «απολύτως» ανοιχτό σε όλους – πιστούς, μη πιστούς, μουσουλμάνους, χριστιανούς, βουδιστές και οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει τα ψηφιδωτά όπως και πριν. 

«Οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν το ίδιο καθεστώς όπως οποιοσδήποτε άλλος στη χώρα, είπε, και θα πουν: ‘’Απολαμβάνουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο κάθε θρησκευτική κοινότητα στη χώρα’’, εάν τους ζητηθεί» υποστήριξε.

«Οι αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζονται σε παλαιές απόψεις και προκαταλήψεις – υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία» επέμεινε ο Καλίν.

 

Share this post