Ο Ερντογάν πρααναγγέλει έμμεσα φορολογική συστράτευση
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΩΣΣΙΒΙΟ ΣΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΤΟΥ 1921
Του Αλέκου Παπαδόπουλου*
Ασφαλώς και αντιλήφθηκαν αν όχι όλοι, οπωσδήποτε όμως όσοι Τούρκοι δε στερούνται τη στοιχειώδη αντίληψη, τι υπονοούσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν μαζί με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε και μάλιστα επανειλημμένα στον “Tekalif-i Milliye”. Στον “Εθνικό Φόρο” που είχε επιβάλει ο Ατατούρκ στις 7 Αυγούστου 1921, παραμονές της Μάχης του Σαγγάριου Ποταμού για να καλύψει τις άμεσες τότε ανάγκες του τουρκικού στρατού. Παραδόξως όμως ουδέν ανέφερε για τον αντίπαλο. Ούτε και υπεισήλθε σε λεπτομέρειες όσον αφορά στην έκβαση της συγκεκριμένης μάχης κατά των Ελλήνων που είχε ανακόψει την προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα και είχε συμβάλει στην ανατροπή όλων των προβλέψεων σε σχέση με τον νικητή στο Μικρασιατικό μέτωπο. Αν και τόσο αυτός όσο και ο βασιλικότερος του βασιλέα συνεταίρος του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελή, έκαναν στο παρελθόν συχνότατα λόγο για τη νίκη των Τούρκων κάθε φορά που ήθελαν να εκφράσουν τα..φιλικά και ειρηνικά αισθήματα τους προς την Ελλάδα. Ανέλυσε ωστόσο, για εμφανείς λόγους, το συγκεκριμένο νόμο. Αρίθμησε τα δέκα άρθρα του και ανέπτυξε λεπτομερώς το περιεχόμενο ενός εκάστου, ως να ήθελε… να τα πει στη νύφη για να τ’ κούσει η πεθερά χωρίς όμως να διευκρινίσει πως και θυμήθηκε τον Ατατούρκ και για ποιό λόγο έφερε στην επικαιρότητα ένα νόμο του 1921, που θυμίζει συστράτευση. Συμπερασματικά, προανήγγειλε ένα νέο φόρο περιουσίας. Τούτη τη φορά όμως όχι ειδικά για τις μειονότητες, όπως το 1942 που στόχευε τότε στην οικονομική εξόντωση των Ρωμιών της Πόλης, καθώς και των Εβραίων και των Αρμενίων, αλλά για όλους γενικά τους πολίτες και όχι σε είδος αλλά σε χρήμα. Είπε λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος ότι το 1921 με το νόμο του ” Εθνικού Φόρου” που είχε επιβάλει ο Ατατούρκ, σε όλες τις επαρχίες της χώρας είχε συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή η οποία και θα επιτηρούσε την κατά γράμμα εφαρμογή των διατάξεων του.
Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ
Εντός 3 ημερών θα έπρεπε όλοι να παραδώσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα όπλα και τα πυρομαχικά υλικά που είχαν στην κατοχή τους. Κάθε οικογένεια θα έπρεπε να μεριμνήσει για το ρουχισμό ενός οπλίτη. Θα κατάσχονταν προσωρινά τα 40% των ειδών διατροφής και ρουχισμού που είχαν οι πολίτες στην κατοχή τους. Θα κατάσχονταν επίσης προσωρινά όλα τα είδη ένδυσης που είχαν στην κατοχή τους άπαντες οι έμποροι. Θα κατάσχονταν τα 40% των μηχανοκίνητων οχημάτων καθώς και το 20% των πάσης φύσης επιβατικών ιδιωτικών αυτοκινήτων. Θα κατάσχονταν όλα τα αδέσποτα περιουσιακά στοιχεία. Όλα τα χυτήρια, σιδηρουργεία, ραφεία, ξυλουργεία κλπ. καθώς και σύσσωμο το προσωπικό τους θα ετίθεντο υπό στρατιωτική διοίκηση. Τέλος οι κάτοχοι αυτοκινήτων που θα εξαιρούντο της παραπάνω κατηγορίας θα είχαν την υποχρέωση να εξυπηρετήσουν μόνο για μια φορά το στρατό σε διακομίσεις
απόστασης 100 χιλιομέτρων.
Ως επόμενο μετά τις παραπάνω εξαγγελίες άμεση υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Πρώτος δε ο Αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο φόρος που υπέβαλε ο Ατατούρκ σχετιζόταν άμεσα με την υπόσταση του τουρκικού κράτους και ότι τότε τηρήθηκε πιστά ο προσωρινός χαρακτήρας της φορολογίας δεδομένου ότι την 12η Απριλίου του 1923 επιστράφηκαν σε όσους είχαν φορολογηθεί 6.003.663 λίρες σε κάλυψη της συμβολής τους, ενώ και όλοι οι άλλοι Αρχηγοί συσχέτισαν ομόφωνα την αναφορά του Ερντογάν σε ένα νόμο του ΄21 για να δικαιολογήσει τις συνέπειες της γενικά αλόγιστης οικονομικής πολιτικής του και να προετοιμάσει τη δημοσία γνώμη για μια αναπόφευκτη φορολογία.
Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, αρχηγός Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP)
Και όντως σήμερα διερωτώνται όλοι. Ίσως και αυτοί οι φανατικοί οπαδοί του, με ποιά κεφάλαια θα προχωρούσε στην κατασκευή της νέας διώρυγας του Βοσπόρου; Με ποιά κεφάλαια θα πραγματοποιούσε τα διάφορα μεγαλεπήβολα έργα που έχει αναγγείλει; Πως θα κάλυπτε τα 200 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία οφείλει να καταβάλει φέτος η Τουρκία στο εξωτερικό για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της χώρας; όταν προχθές ακόμη με την κεκτημένη φρασεολογία του είχε υποσχεθεί την κατασκευή 2 νοσοκομείων, ένα στην Κων/πολη και ένα στην Άγκυρα, των χιλίων δωματίων το καθένα, και σε διάστημα 45 ημερών!!
Ερωτήματα κρίσιμα και ασφαλώς αναπάντητα, ενώ κυκλοφορούν τελευταίως, επίμονες φήμες, ότι η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε αύξηση του κυκλοφορούντος νομίσματος, ως -αποκλειστική διέξοδο- διακινδυνεύουσα έστω, τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τους συγγραφείς τους