Ο Ερντογάν παίζει την Ουάσιγκτον σαν ένα βιολί

Ο Ερντογάν παίζει την Ουάσιγκτον σαν ένα βιολί

Ο Τούρκος ηγέτης πιθανότατα θα έπρεπε να παίζει πόκερ.

Του STEVEN A. COOK

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν τόσοι  πολλοί φάνηκαν πεπεισμένοι ότι η Τουρκία θα εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία, η διοίκηση του Trump, ανέφερε η Washington Post, διεξήγαγε προσπάθειες “τελευταίας τάφρου” για να αποτρέψει αυτό που θα ήταν σίγουρα καταστροφή, υποστηρίζει ο STEVEN A. COOK  .

Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο “Foreignpolicy” o STEVEN A. COOK  καταλήγει στο συμπέρασμα:

“Λάβετε υπόψη ότι οι πρόσφατες τουρκικές απειλές κατά της εισβολής στη Συρία ήρθαν περίπου την ίδια ώρα που η συζήτηση για την επιβολή (στην Τουρκία)  κυρώσεων θέρμανε. Η βροντή του Ερντογάν άλλαξε γρήγορα τη συζήτηση.  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Η.Π.Α. έψαχναν τρόπους για να αποτρέψουν τους Τούρκους να κάνουν κάτι, που πιθανότατα δεν θα πήγαιναν ούτως ή άλλως. Αυτό προέκυψε με τη μορφή συμφωνίας τριών σημείων, που ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες “να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια”, να υποστηρίξουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία.

Το πιθανό αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας θα είναι να προσελκύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και να καταστήσει την Ουάσινγκτον υπεύθυνη για την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτές είναι δεσμεύσεις,  που οι Τούρκοι έχουν ψάξει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα για τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης πιθανότατα δεν παίζει πόκερ, αλλά πιθανότατα θα έπρεπε”.

*Διαβάστε το άρθρο, που απηχεί τις απόψεις του συγγραφέα του, στον σύνδεσμο:

Erdogan Plays Washington Like a Fiddle

 

Share this post