Ο Ερντογάν με την κουστωδία του στα Βαρώσια
Καταδικάζουν οι κυβερνήσεις Κύπρου -Ελλάδος , η Ε.Ε. -Διαμαρτύρονται Τουρκοκύπριοι.
Πρόκληση, χωρίς προηγούμενο, χαρακτηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την σημερινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια). Σύμφωνα με ανακοίνωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταγγείλει με επιστολές τις ενέργειες της Τουρκίας στον ΓΓ των ΗΕ, όπως και τους επικεφαλής των θεσμών στην ΕΕ
Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει: “Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους ¨εορτασμούς¨ για την 37η ¨επέτειο¨ της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789. Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος.
Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών την καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο , σημειώνει πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.
Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων της, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis».
Όπως σημείωσε, « η Γενική Γραμματέας της ΕΥΕΔ Χέλγκα Σμιντ έθεσε αυτά τα ζητήματα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ». Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), ανέφερε ο Πήτερ Στάνο. «Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε.
“Η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί», δήλωσε ο Π. Στάνο στο ΚΥΠΕ.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι «το νέο τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, που επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι βαθιά λυπηρό». Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία θα πρέπει αντ’ αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και να εμπλακεί με καλή πίστη σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως ανέφερε, «οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να διευθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις συνομιλίες για το Κυπριακό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει».
Κινητοποίηση Τουρκοκυπρίων
Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρικτές της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης (ΔΔΟ) οργανώνονται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και προετοιμάζονται για μια νέα δυναμική κινητοποίηση σήμερα το μεσημέρι της Κυριακής με αφορμή την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Ως γνωστόν, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) θα έλθουν σήμερα για να παρευρεθούν στους “εορτασμούς” για την “επέτειο” ίδρυσης της «ΤΔΒΚ». Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας θα επισκεφθούν και το Βαρώσι, όπου ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να πραγματοποιήσει ένα «πικνίκ».
Η επίσκεψη του Ερντογάν και η συνάντηση του με τον Ερσίν Τατάρ έχει ιδιαίτερη σημασία , δοθέντος ότι η προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης αναμένεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν μόνο ο Τατάρ. Την επίσκεψη συντονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα. Ο Ερντογάν , ο οποίος επιφυλάσσει «εκπλήξεις», θα στείλει μηνύματα για τη «νέα γραμμή» στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θέλοντας να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προχωρήσει στον εποικισμό της . Στα πλαίσια της φιέστας που ετοιμάζεται, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να βρεθεί Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, ο οποίος να αποδεχθεί να παραστεί. Με στόχο δε, να του παραδοθεί και το… κλειδί της ιδιοκτησίας του. Δεν έγινε γνωστό, εάν τελικά αυτό θα συμβεί.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν, μετά από πολύ καιρό, στην κατεχόμενη περιοχή, εγκαινιάζει και σηματοδοτεί μια νέα τακτική αναφορικά με την προώθηση της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αν και επί της ουσίας δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης, καθώς διαχρονικά στόχευαν σε συνομοσπονδία, τώρα φαίνεται να επιχειρούν να το θέσουν ευθέως στις διαπραγματεύσεις. Στα κατεχόμενα, ο Τατάρ παρουσιάζεται να διαχειρίζεται και να προωθεί τη «νέα γραμμή», ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό, η Άγκυρα τού έχει εξασφαλίσει ομάδα στήριξης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο Εργκιούν Ολγκιούν, παλιός συνεργάτης του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως στο παρασκήνιο κινείται έντονα το Λονδίνο. Όπως συναφώς προκύπτει από τα όσα διαμείβονται σε επαφές αλλά και αφήνονται να εννοηθούν μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του Άγγλου πρέσβη στη Λευκωσία, η βρετανική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με βάση τη «μέση γραμμή». Δηλαδή, η Λευκωσία επιδιώκει χαλαρή (ή αποκεντρωμένη) ομοσπονδία, οι Τούρκοι δύο κράτη και τούτο μπορεί να οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Φτάνει, όπως σημειώνουν οι Άγγλοι, «να συμφωνούν οι δύο πλευρές».
Το τουρκοκυπριακό κόμμα “Δρόμος της Ανεξαρτησίας” και το “Κίνημα Αριστερά” κάλεσαν τους Τ/κ να υψώσουν την φωνή τους κατά της επίσκεψης Ερντογάν-Μπαχτσελί στο Βαρώσι και τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά δρώμενα της κοινότητας τους. Το κάλεσμα φέρει την υποστήριξη και άλλων οργανώσεων και φορέων, που δηλώνουν παρών στην εκδήλωση.
Ο Δήμος Αμμοχώστου
“Τρίτη εισβολή” χαρακτηρίζει ο Δήμος Αμμοχώστου το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και αρχίζει νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρεται ότι «το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων συνιστά μια τρίτη εισβολή. Ο Δήμος Αμμοχώστου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την διενέργεια μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης, η οποία διατυπώνει με μαχητικότητα το αυτονόητο, την επιθυμία για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη αλλά και την αποφασιστικότητα των κατοίκων να μην εκχωρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους».
Προστίθεται ότι «η προκλητική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και η διοργάνωση της κακόγουστης φιέστας προκαλούν τα αντανακλαστικά των Αμμοχωστιανών για να φωνάξουν: «Δεν ξοφλήσαμε!». Είμαστε ακόμα εδώ, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ρίζες, τον πολιτισμό και την ιστορία μας».
Η νέα εκστρατεία «αρχίζει με βίντεο που προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα και θα κλιμακωθεί με σειρά αναρτήσεων, μηνυμάτων, εικόνων και δράσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σαράντα έξι χρόνια απουσίας είναι πολλά, αλλά μας πεισμώνουν για να επιμένουμε, να διεκδικούμε και να ελπίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου.
Ο Ερσίν Τατάρ
“Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν «δύο λαοί», που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών”, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Ο Τατάρ είπε ακόμα ότι «οι Ε/κ γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Διαφορετικά όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η “ΤΔΒΚ” θα εισέλθει σε πορεία ανόδου, μετά την πανδημία και είπε: «ως πρόεδρος θα είμαι σε επαφή με την κυβέρνηση, την Τουρκία» για επίλυση των προβλημάτων.
Τέλος, δήλωσε ότι αναμένει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» όσο το δυνατό πιο σύντομα και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Τουρκία.