Ο Ερντογάν και το “δαχτυλίδι” της διαδοχής

Ο Ερντογάν και το “δαχτυλίδι” της διαδοχής

Ο 69 χρονος Τούρκος πρόεδρος , Ταγίπ Ερντογάν(τουρκ. Recep Tayyip Erdoğan), μετά την πρόσφατη επικράτηση επί της συνασπισμένης αντιπολίτευσης, δεν θα μπορεί και λόγω ηλικίας και κυρίως   με βάση το Σύνταγμα, όπως ισχύει σήμερα , να διεκδικήσει άλλη θητεία το 2028. (ΦΩΤΟ Ερντογάν :Presidency of the Republic of Türkiye)

Ο Ερντογάν , ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος  στις  29 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η 100η επέτειος από την  ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται για τον διάδοχο του στην ηγεσία του ΑΚΡ , αλλά και του κράτους.  

Στην Τουρκία γίνεται, με βάση την σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου , λόγος για δυό με τρία ονόματα. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Burak Bekdil*,στην ιστοσελίδα του gatestoneinstitute.org  τα πιο επιφανή στελέχη του Ερντογάν είναι ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan και ο νέος επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Ibrahim Kalın. Ωστόσο, αν τα καταφέρει στην οικονομία ακούγεται και το όνομα του αρμόδιου υπουργού .

@HakanFidan

@ikalin1

@memetsimsek
Ενδιαφέρον και από τον  γαμπρό SELÇUK BAYRAKTAR

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ageliaforos.com δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τελική επιλογή του Ερντογάν να είναι ο SELÇUK BAYRAKTAR, σύζυγος της κόρης του  Sümeyye Erdoğan, ο οποίος για την ώρα δεν μετέχει στο Υπουργικό  Συμβούλιο. Όπως μας ανέφερε έγκυρη πηγή από την Πόλη  ο SELÇUK BAYRAKTAR είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον Τούρκο πρόεδρο. 

Ο SELÇUK BAYRAKTAR έγινε διάσημος, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ως προμηθευτής οπλικών συστημάτων , καθώς τα δικά του μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν ιδιαιτέρως τους Ουκρανούς να αποκρούσουν ρωσικές επιθέσεις. «Ο BAYRAKTAR έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και πιστεύει  ότι θα μπορούσε μια μέρα να διαδεχθεί τον πεθερό του στην ηγεσία της Τουρκίας », μας είπε η ίδια πηγή.  

Ο Tayyip Erdoğan και πίσω αριστερά ο γαμπρός του SELÇUK BAYRAKTAR (@YasaCumhurriyet)

Ο SELÇUK BAYRAKTAR και η σύζυγός του Sümeyye Erdoğan στην Αγιά Σοφιά. (@Selcuk)

Η επιτυχία των οπλικών συστημάτων του BAYRAKTAR   τον έχει καταστήσει πολύ  δημοφιλή στην Τουρκία και έχει πρόσβαση στους τουρκικούς κύκλους εξουσίας. Σύμφωνα με στοιχεία η εταιρεία Baykar,  στην οποία ο SELÇUK,  είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του, πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 18 διαφορετικά κράτη.

*Διαβάστε στα αγγλικά το άρθρο του Burak Bekdil στον σύνδεσμο

Erdoğan’s Most Eminent Men: Turkey’s New Spymasters :: Gatestone Institute

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post