Ο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε β’γὐρο με προβάδισμα του πρώτου 4, 34%

Ο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε β’γὐρο με προβάδισμα του πρώτου 4, 34%

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου θα κριθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι —ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου— έλαβαν κάτω από το 50% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Τα στοιχεία (06:10 π.μ. τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) δείχνουν ότι, με καταμετρημένο το 98,38%, ο κ. Ερντογάν λαμβάνει το 49,34% ενώ ο κ. Κιλιτσντάρογλου το 45%.

Χθες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε τη λεγόμενη ‘ομιλία του μπαλκονιού’, δηλαδή την ομιλία που κάνει από το κεντρικό κτίριο του ΑΚΡ προς τους υποστηρικτές του κάθε φορά που χρίζεται νικητής μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε σαφές προβάδισμα […] η μεταφορά των ψήφων από το εξωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί, πιστεύουμε ότι οι [εκλογές] θα τελειώσουν στον πρώτο γύρο». Επίσης, δήλωσε ότι είναι  έτοιμος “να «σεβαστεί το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, εάν απαιτείται”.

Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του —οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί και οι δύο δήμαρχοι— δήλωσαν: «Οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, στον δεύτερο γύρο θα νικήσουμε».

Ο υποψήφιος ο Σινόν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, ήρθε τρίτος με 5% των ψήφων και φέρεται ότι θα ” παζαρέψει” για τον ποιόν θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο.

Όσον αφορά στις βουλευτικές, η συμμαχία με κορμό το ΑΚΡ (Λαϊκή Συμμαχία) έλαβε το 49,31% των ψήφων (ΑΚΡ 35,41% με 266 έδρες, MHP 10,05% με 51 έδρες, Ευημερία Ξανά 2,85% με 5 έδρες), η ‘Εθνική Συμμαχία’ έλαβε 35,21% (CHP 25,39% με 168 έδρες, Καλό Κόμμα 9,81% με 44 έδρες), η συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας έλαβε 10,49% (το πρώην HDP που κατέβηκε στις εκλογές με ονομασία Πράσινο-Αριστερό Κόμμα έλαβε 8,78% με 62 έδρες, το TİP έλαβε 1,72% με 4 έδρες).

Για τις βουλευτικές εκλογές ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμμαχία, με κορμό το  ΑΚΡ και βασικό εταίρο το  MHP εξασφάλισε την πλειοψηφία.

ΦΩΤΟ: hurriyet.com.tr

 

 

Share this post