Ο Ερντογάν ετοιμάζει στρατό για την Λιβύη

Ο Ερντογάν ετοιμάζει στρατό για την Λιβύη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

“Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου”, στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν , μιλώντας στα μέλη του κόμματος του , (ΑΚΡ)  στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για “εισβολή” εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης (αναφερόμενος στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ) και ανέφερε:
«Στη βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ελπίζω ότι, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ενώπιόν της, για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύης. Έτσι θα μπορέσουμε  να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά».


Ο Ερντογάν προσπάθησε μάλιστα να περιβάλει με ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές τις σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας:
«Όπως όλη η Βόρεια Αφρική, έτσι και η Λιβύη έχει εκατομμύρια αδέλφια μας που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Άσχετα με τις σχέσεις των κυβερνήσεων μας, οι λαοί μας είχαν πάντοτε στενούς δεσμούς. Ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος της Λιβύης έχει συγγενείς εδώ.
Είναι φανερό πόσο στενοί είναι οι δεσμοί. Παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι αδελφοί μας στη Λιβύη.
Από την αρχή έχουμε εναντιωθεί στις επιθέσεις εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης από έναν πραξικοπηματία στρατηγό. Έχουμε παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης που μάχεται εναντίον ενός πραξικοπήματος, το οποίο υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».
Η Λιβύη «κειμήλιο» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Κεμάλ
Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Η Τουρκία έχει μία λεκάνη πολιτισμού και ιστορίας. Η Μεσόγειος και η Βόρειος Αφρική είναι μερικά από τα πιο σημαντικά τμήματα της λεκάνης αυτής.
Υπ’ αυτή την έννοια, κάθε εξέλιξη στη Λιβύη μας αφορά ιδιαίτερα. Η Λιβύη είναι κειμήλιο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Κεμάλ που προσέφερε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες εδώ ως αξιωματικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1911, ο Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσε τις δυνάμεις των αδελφών μας Λίβυων και πολέμησε μαζί τους στη Βεγγάζη και την Τρίπολη εναντίον των εισβολέων (σσ: αναφέρεται στον ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911) και τραυματίστηκε μάλιστα στο μάτι».

Αντίθεση της Μόσχας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν σήμερα ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.
Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, Πούτιν και Κόντε συζήτησαν, επίσης, το θέμα της Συρίας και τα αποτελέσματα της Συνόδου της Νορμανδίας για την Ουκρανία, αναφέρει το Κρεμλίνο .

Εξάλλου , ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόθεση του Ερντογάν να φέρει στην τουρκική βουλή το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, δήλωσε: «Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Λιβύης».


Η Μόσχα αναζητά μία ταχεία επίλυση της κρίσης κι έναν τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σημειώνοντας πως στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξεων ορισμένων χωρών.

Share this post