Ο Ερντογάν δεν αποκλείει συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Ερντογάν δεν αποκλείει συνάντηση με Μητσοτάκη

*Ο Μητσοτάκης επιθυμεί  ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο

*Süddeutsche Zeitung: “Οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού».

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως αυτό το έχει αναφέρει στις συνομιλίες του με Ευρωπαίους ηγέτες. Όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, επέμεινε πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν θα συζητηθούν μόνον οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, αλλά «όλες οι διαφωνίες».

Ωστόσο , ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Δένδιας,  δήλωσε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα «είναι μη διαπραγματεύσιμο» και ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο σχετικά με αυτό. «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα και μη διαπραγματεύσιμο: δεν χρειάζεται να διαπραγματευθούμε με άλλη χώρα για να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα», τόνισε. 

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για τις διερευνητικές επαφές και, αφού αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με την Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «σε όλες αυτές τις συνομιλίες, το αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη ήταν ένα ζήτημα που αντιμετωπίσαμε θετικά. ‘Εχουν υπάρξει επίσης συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας. Εμείς, με τη σειρά μας, συμφωνήσαμε για να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Τώρα, μετά τους ειδικούς εκπροσώπους μας, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού. Είμαστε ανοιχτοί στο να προβούμε σε αυτά τα βήματα. Αυτές οι εξελίξεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πριν από περίπου δέκα μήνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε αρνηθεί να «βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι» με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όταν τους είχε καλέσει για συνάντηση ο Μπόικο Μπορίσοφ. Μια αποκάλυψη την οποία είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Τη βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.«Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» δήλωναν οι κυβερρνητικές πηγές.

Για ελληνοτουρκικές συνομιλίες τεχνικού επιπέδου, που θα εκκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, κάνει λόγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, επίκειται η έναρξη διαλόγου τεχνικών κλιμακίων στην έδρα του ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν αντέδρασε στις πληροφορίες που θέλουν να επιβάλλονται νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα στον τομέα της άμυνας λαμβάνοντας άδεια από κάπου. Ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι θα μας κατευθύνουν οι χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε πως η χώρα του διαπραγματεύεται την προμήθεια δεύτερης παρτίδας S-400.

Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στις 18 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα. Θέματα συζητήσεων αναμένεται να είναι οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, περιφερειακά ζητήματα καθώς και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο νέο γύρο διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας που αναμένεται στις 25 Ιανουαρίου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung, τονίζοντας ότι «οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού».

«Μόλις πρόσφατα έμοιαζε σαν να επρόκειτο να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά τώρα θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν» γράφει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου. «Στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, τα πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας κινούνταν απειλητικά, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους και μάλιστα όχι μόνο μεταφορικά. Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, έριξαν το βάρος τους στο πλευρό της Ελλάδας». Τώρα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται «κατευναστικός» ενόψει της έναρξης των «διερευνητικών επαφών προσέγγισης».

Το ρεπορτάζ συνοψίζει τα γεγονότα των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε κλιμάκωση της κατάστασης και παρατηρεί: «Τα γειτονικά κράτη κάθε άλλο παρά συμφωνούν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Στο βάθος ωστόσο υπάρχει η ανοιχτή αξίωση της Άγκυρας για αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο».

Όπως σημειώνει η SZ: «Το ξέσπασμα πιθανολογούμενης ένοπλης σύγκρουσης αποφεύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης, κυρίως από τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ενόψει του νέου γύρου διερευνητικών το ρεπορτάζ εκτιμά ότι «οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία είναι μικρές» και ότι «οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού».

Όπως παρατηρεί κλείνοντας το ρεπορτάζ: «Παρά τις επαφές που ξεκινούν τώρα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία 18 μοντέρνα μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ και επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από εννέα σε δώδεκα μήνες, την ώρα που η Τουρκία επεκτείνει τη βιομηχανία όπλων και εξοπλίζεται βαριά εδώ και χρόνια. Επιπλέον ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει εμπειρία στη χρήση σύγχρονων όπλων -όπως ντρόουν- στους πρόσφατους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

Πηγή: “Καθημερινή” Αθηνών- Deutsche Welle

Share this post