Ο Ερντογάν αποδέχτηκε την παραίτηση του γαμβρού του από το ΥΠΟΙΚ

Ο Ερντογάν αποδέχτηκε την παραίτηση του γαμβρού του από το ΥΠΟΙΚ

Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης

 Το απόγευμα —ένα 24ωρο μετά την επίμαχη ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ— έφθασαν οι πρώτες επίσημες δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που συνεδρίασε  υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν. Στις δηλώσεις που έκανε ο Εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ωστόσο, δεν έγινε αναφορά στην ανάρτηση του ανθρώπου που κρατούσε το ‘πηδάλιο’ της τουρκικής οικονομίας. Οι κυριότερες εφημερίδες και τα πρακτορεία ειδήσεων επίσης δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάρτηση, περιμένοντας να αναμεταδώσουν την επίσημη ανακοίνωση.

Ο κ. Τσελίκ αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει ότι οι διορισμοί, οι παύσεις «και οι αποδοχές αιτημάτων παραίτησης» εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος «όταν το θεωρήσει σκόπιμο τότε θα μοιραστεί τη σκέψη του με το κοινό»,  όπως είπε. «Την ευθύνη του συγκεκριμένου θέματος δεν την έχει αυτό το Σώμα αλλά το Υπουργικό», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα,  η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή.

«Υπηρέτησα τη χώρα μου και τον λαό μου… Μπερδεύτηκαν τα πρόβατα με τα ερίφια… Ο μέγας θεός να μας προφυλάσσει», είχε γράψει μεταξύ άλλων ο Μπεράτ Άλμπαϊρακ, του οποίου ο Ερντογάν είναι πεθερός.

Μετά την ανάρτησή του η λίρα σημείωσε ελαφρά άνοδο (περίπου 5%) έναντι δολαρίου και ευρώ. Η ισοτιμία έφθασε μέχρι τις 9,52ΛΤ/€1 και 8ΛΤ/$1 σήμερα  το πρωί για να κλείσει αργότερα, το απόγευμα, στις 9,75ΛΤ/€1 και 8.20ΛΤ/$1.

Μια αλληλουχία εξελίξεων συνέβαλλε στην πτώση της ήδη ασταθούς λίρας την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο Μουράτ Ουϊσάλ αποπέμπεται από το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας και αντικαθίσταται από τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Νατζί Άγμπαλ. Η πρώτη δήλωση του κ. Άγμπαλ ήταν ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ωστόσο αυτή ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως ασαφής. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι στις 19 Νοεμβρίου και σε αυτήν θα διαφανεί το ποιές αλλαγές θα φέρει —εάν φέρει— ο νέος τραπεζίτης στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Ακολούθησε η ανάρτηση του κ. Άλμπαϊρακ το βράδυ της Κυριακής, ότι «αποσύρεται προς το παρόν από την ενεργό πολιτική», με παράλληλη απενεργοποίηση του λογαριασμού του στο Twitter. Οι Financial Times επικαλούνται πηγές στο ΑΚΡ, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιλήψεις των δύο δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Από τα τουρκικά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης μεταδόθηκε ότι πηγές στο ΑΚΡ είπαν πως ο κ. Άλμπαϊρακ δεν ήταν ενήμερος για την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη.

Το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα με το οποίο αναλαμβάνει καθήκον ο κ. Άγμπαλ. Αφού περάσει η παρούσα εβδομάδα ως «περίοδος χάριτος», κατά την οποία δεν αναμένεται απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος, θα φανεί εάν ο κ. Άγμπαλ καταφέρει να προσελκύσει και πάλι ξένα κεφάλαια και επενδυτές.

Share this post