Ο Ερντογάν αναμένει τον Πούτιν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν»

Ο Ερντογάν αναμένει τον Πούτιν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν»

Πρώτο τηλεφώνημα μετά την αναγνώριση “ανεξαρτησίας”  του Λουγκάνσκ του Ντόνετσκ.

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα   τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών,  μετά την αναγνώριση —από πλευράς της Ρωσίας— ουκρανικών εδαφών ως “ανεξάρτητων κράτων” , μία κίνηση που θέτει εν αμφιβόλω τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και ‘σέρνει’ την Ευρωπαϊκή ήπειρο σε έναν νέο ψυχρό
πόλεμο, ενώ προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις, όπως τις κυρώσεις από Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ, την απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ο σημαντικού οικονομικού και γεωπολιτικού μεγέθους αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με την κρατική TRT, η οποία επικαλείται την ανακοίνωση της  Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, στην τηλεφωνική συνομιλία ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι τον περιμένει «το συντομότερο δυνατόν» στην Τουρκία, ώστε —όπως είχαν αποφασίσει οι δύο άνδρες τον Σεπτέμβριο— να διεξαχθεί η Σύνοδος του ρωσοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι, στα προηγούμενα Συμβούλια οι δυο ηγέτες και οι υπουργοί τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία της Τουρκίας και της Ρωσίας θα καταστεί ακόμη στενότερη σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι συζητήθηκε το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι αποδίδουν πάντοτε μεγάλη σημασία στον στενό διάλογο, που έχουν συνάψει με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα, πως βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα αυτού και τόνισε ότι είναι αποφασισμένοι να
συνεχίσουν αυτή την αντίληψη.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν, σύμφωνα με την Προεδρία, ότι δεν αναγνωρίζουν «τα βήματα που είναι αντίθετα με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» και πως αυτό «είναι μια στάση αρχής». Είναι δε «σημαντικό να καταλήξουν σε μια λύση στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».

Το να καταστεί πιο πολύπλοκο το πρόβλημα —είπε ακόμη ο κ. Ερντογάν— και ειδικά μια στρατιωτική σύγκρουση, δεν θα επιφέρει όφελος σε κανέναν. «Υπό αυτή την αντίληψη», πρόσθεσε, «η Τουρκία αποδίδει σημασία στη συνέχιση των διπλωματικών επαφών και των συνομιλιών και η Τουρκία, όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για την μείωση της έντασης και την προστασία της ειρήνης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, τέλος, ότι είναι ωφέλιμο να προωθήσουν τη διπλωματία και πως συνεχίζουν αυτή την εποικοδομητική στάση και εντός του ΝΑΤΟ.

Κρεμλίνο: Ο Ερντογάν παρουσίασε τις γνωστές του απόψεις

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο kremlin.ru, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση μετά  την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Από πλευράς του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η «αντικειμενικά αναγκαία» απόφαση για την
αναγνώριση ελήφθη λόγω «της επιθετικότητας της Ουκρανίας στο Ντονμπάς» και της άρνησης του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τις γνωστές του απόψεις για το θέμα», αναφέρεται.

Ο Πούτιν έθιξε, επίσης, το θέμα των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη θέση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με αυτές τις εγγυήσεις, «η οποία ισοδυναμεί με μια προσπάθεια να αγνοηθούν οι εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας».

Το Κρεμλίνο υπογραμμίζει ότι συμφωνήθηκε πως «τα μέρη θα συνεχίσουν τις επαφές σε διαφορετικές μορφές», ενώ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων δίνουν έμφαση στη δήλωση Ερντογάν, ότι η Τουρκία «έχει πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία», έχει «πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία» και «δεν θα εγκαταλείψει τις σχέσεις με τη Ρωσία ή την Ουκρανία λόγω της σύγκρουσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών».

ΦΩΤΟ: hurriyetdailynews

Share this post