Ο Επιτάφιος Θρήνος στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Λευκωσία ( Βίντεο)

Ο Επιτάφιος Θρήνος στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Λευκωσία ( Βίντεο)

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαρμολύπης τελέστηκε το απόψε ( 30. 4. 2021) στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Λευκωσία η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου , χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  Χρυσοστόμου Β’.

Στο κέντρο του σολέα ήταν τοποθετημένο το ανθοστόλιστο κουβούκλιο του Επιταφίου, μέσα στο οποίο είχε εναποτεθεί , μετά την Αποκαθήλωση, που έγινε το πρωί, το Σώμα του Χριστού και το Ιερό Ευαγγέλιο. 

Κατά την Ακολουθία, η οποία τελέστηκε “ευσχημόνως και κατά τάξει” ψάλησαν τα τροπάρια του Κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου, τα εγκώμια εναλλάξ  ( από τον Αρχιεπίσκοπο τους ιερείς των διάκονο και τους χορούς των ιεροψαλτών) και τα  τα ευλογητάρια. 

Ακολούθησε η περιφορά τουΕπιταφίου πέριξ του Ναού , κατά την οποία μικρή χορωδία κυριών  έψελνε τα εγκώμια,  και η διέλευση των πιστών κάτω από αυτόν, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. 

Μετά την περιφορά έγινε η εναπόθεση του κεκοιμημένου Ιησού επί της Αγίας Τραπέζης, ψαλλομένου του τροπαρίου «Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ…κηδεύσας ἀπέθετο». Το Ευαγγέλιο του Όρθρου του Μ. Σαββάτου ανέγνωσε από την Ωραία Πύλη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού (ΙΑΚ)

Εκκλησιάστηκαν ο Αρχηγός  της  Εθνικής Φρουράς Αντγος Δημόκριτος  Ζερβάκης και  στελέχη  του ΓΕΕΦ.

Και πάλι ( προφανώς “υπό τον φόβο του κορονοϊού” στην Ακολουία δεν προσήλθαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο δήμαρχος  Λευκωσίας.  


 

Share this post