Ο Ενθρονιστήριος Λόγος του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ο Ενθρονιστήριος Λόγος του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής

 

Πέρασαν τριάντα χρόνια από την ιστορική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος , η οποία κατέταξε στην χορεία των Αγίων Ιερομαρτύρων τον μητροπολίτη Σμύρνης  Χρυσόστομο (Καλαφάτη), ο οποίος  είχε μαρτυρικό τέλος κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. (Στην φωτογραφία επάνω μεγάλη φορητή εικόνα του Αγίου, η οποία έγινε πριν μερικούς μήνες από τον Κύπριο ζωγράφο -αγιογράφο Χαράλαμπο Επαμεινώνδα με δαπάνη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας)

Στην χορεία των Ιερομαρτύρων κατατάγησαν και οι τότε Μητροπολίτες  Μοσχονησίων Αμβρόσιος, Ικονίου Προκόπιος, Κυδωνιών Γρηγόριος, Ζήλων Ευθύμιος, καθώς  και κληρικοί και λαϊκοί, που σφαγιάστηκαν το 1922. (

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος όρισε η μνήμη τους να  τιμάται κάθε έτος την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Εφέτος η μνήμη των Αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής τιμάται σήμερα. 

Ο ageliaforos.com δημοσιεύει πιο κάτω ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Πρόκειται για τον Ενθρονιστήριο Λόγο (10 Μαΐου, 1910) του σήμερα τιμωμένου Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο Λόγος είχε κυκλοφορήσει σε μικρό βιβλιάριο στην Σμύρνη την ίδια χρονιά από το Τυπογραφείο & Λιθογραφείο “ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ”. Ένα από τα βιβλιάρια αυτά βρισκόταν στην βιβλιοθήκη του μακαριστού Οικονόμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μελέτιου Σακκουλίδη, της οποίας ένα μέρος δωρήθηκε στο  Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Σισμανογλείου Μεγάρου. Το μεγαλύτερο μέρος από τα βιβλία του Μελέτιου Σακκκουλίδη έχει ψηφιοποιηθεί από το ψηφιακό αποθετήριο ανοιχτής πρόσβασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας,  «Μέδουσα». 

ΦΩΤΟ: mikrasiatwn.wordpress.com

Η πρώτη ομιλία του Χρυσοστόμου στηνΣμύρνη-Μάϊος 1910 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post