Ο Έλον Μασκ ιδιοκτήτης του Twitter

Ο Έλον Μασκ ιδιοκτήτης του Twitter

Ο Έλον Μασκ απέκτησε τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, αγωγών, άφθονων ανατροπών και μιας σχεδόν αποτυχημένης δίκης, το Twitter ανήκει πλέον στον Έλον Μασκ.

Ο ιδρυτής των Tesla και SpaceX ολοκλήρωσε τη συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την αγορά της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν τρεις άνθρωποι με γνώση της κατάστασης, σύμφωνα με τους New York Times.

Άρχισε επίσης να κάνει «ξεκαθαρίσματα» στο νέο σπίτι του, με τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του Twitter -συμπεριλαμβανομένων του διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή- να απολύονται την Πέμπτη.

Τα στελέχη που απολύθηκαν περιλαμβάνουν τον Parag Agrawal, διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ned Segal, οικονομικό διευθυντή και τους Vijaya Gadde και Sean Edgett, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Τουλάχιστον ένα από τα στελέχη που απολύθηκε συνοδεύτηκε έξω από τα γραφεία του Twitter, είπαν.

Ο Έλον Μασκ είχε φτάσει στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη και συναντήθηκε με μηχανικούς και στελέχη διαφημίσεων.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία έρχεται μετά από μια σχοινοτενή διαπραγμάτευση και μήνες νομικών αντιπαραθέσεων, καθώς ο Έλον Μασκ άλλαξε γνώμη για την αγορά της εταιρείας, θέτει το Twitter σε μια αβέβαιη τροχιά.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που δηλώνει «οπαδός της ελευθερίας του λόγου», έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ένα πιο ελεύθερο μέρος για κάθε είδους σχόλια και ότι θα «αντιστρέψει τη μόνιμη απαγόρευση» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την υπηρεσία.

Η ανοιχτή προσέγγιση του Μασκ θα μπορούσε να επιδεινώσει μακροχρόνια υποβόσκοντα ζητήματα τοξικού περιεχομένου και παραπληροφόρησης, επηρεάζοντας τις πολιτικές συζητήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο crash test θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, όταν η Βραζιλία εκλέξει τον πρόεδρό της και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το Twitter δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ψηφοφορία και το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά αυτό ήταν πριν γίνει κτήμα του Μασκ.

«Θα μπορούσε να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο David Kaye, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine, ο οποίος συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα ελευθερίας του λόγου, σχετικά με την ιδιοκτησία του Twitter από τον Musk. «Στο βαθμό που οι παγκόσμιοι ηγέτες βλέπουν ότι έχουν αυτόν τον χώρο και ότι δεν είναι ελεγχόμενος, θα μπορούσαν να πιέσουν για να δουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν».

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ χαροποίησε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θεωρούν ότι η πλατφόρμα λογόκρινε τις συντηρητικές απόψεις. Ερευνητές έχουν πει ότι οι κανόνες του Twitter ήταν σημαντικοί στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, ενώ πολλοί διαφημιστές ανησυχούν για το αν θα επιτρέπουν στα brands τους να εμφανίζονται δίπλα σε αμφιλεγόμενα tweets.

Ο Έλον Μασκ έχει υποσχεθεί σαρωτικές αλλαγές στο Twitter, όπως νέα ηγεσία, περικοπές θέσεων εργασίας και αναζήτηση νέων τρόπων για να κερδίσει χρήματα. Το Twitter, το οποίο εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και απασχολεί περισσότερους από 7.500 υπαλλήλους, αντιμετώπισε δυσκολίες σε επίπεδο σταθερής ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων χρηστών.

Και οι απολύσεις κορυφαίων στελεχών της εταιρείας χθες  ήταν αναμφίβολο σημάδι ότι ο Μασκ σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα.

Ο 51χρονος δισεκατομμυριούχος θα ξαναφτιάξει επίσης το Twitter χωρίς να χρειάζεται να γνωστοποιεί κάθε λίγους μήνες για τις επιδόσεις του, αφού με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δεν χρειάζεται να λογοδοτεί τακτικά στους μετόχους και μπορεί να κάνει αλλαγές στην υπηρεσία μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του κοινού.

«Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσουμε», είχε αναφέρει σε δήλωσή του.

Πηγή : lifo.gr με πληροφορίες από New York Times

Share this post