Ο εκλεκτός του Ερντογάν, Βολκάν Μποζκίρ, νέος πρόεδρος της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο εκλεκτός του Ερντογάν, Βολκάν Μποζκίρ, νέος πρόεδρος της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Νίκη της τουρκικής διπλωματίας αποτελεί η εκλογή , και μάλιστα άνευ ανθυποψηφίου, του Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-2021. 

Παρόλο, που θεωρείται ότι ο ρόλος του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι κυρίως συμβολικός, ωστόσο δεν παυεί να είναι προβεβλημένος, πράγμα  που η Άγκυρα  θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει υπέρ της προώθησης-διεθνοποίησης των τουρκικών συμφερόντων, και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν οι διεκδικήσεις της  από τη Λιβύη έως την Κύπρο , το Αιγαίο και τη Συρία, παραβιάζοντας ψηφίσματα και αποφάσεις (βλέπε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη) του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο τρόπος με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν έχει επιχειρήσει και συνεχίζει να επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» μέσω του ΟΗΕ τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 είναι απολύτως ενδεικτικός των τουρκικών διαθέσεων.

Από τα 192 μέλη του ΟΗΕ , έντεκα δεν ψήφισαν και τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Ο Βολκάν Μποζκίρ ήταν υποψήφιος της Δυτικής Ευρωπαϊκής Ομάδας, στην οποία ανήκε φέτος η εκ περιτροπής προεδρία , αλλά  παρά τις προσπάθειες που έγιναν από διάφορες χώρες, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ανθυποψήφιος. Κύπρος και Αρμενία με κοινή επιστολή, αλλά και η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ζητώντας να γίνει ψηφοφορία, παρά την έλλειψη ανθυποψηφίου. Παράλληλα η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία συντονίστηκαν, ώστε να εκφραστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίθεση.

Ο Βολκάν Μποζκίρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, ευχαρίστησε τα κράτη – μέλη που τον εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Θα καθοδηγήσει, είπε, τις προσπάθειες για να συμβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη στη διεθνή ειρήνη και ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ισχυρή στήριξη.


​                              Χαμόγελα Bozkir με τον γ.γ. του ΟΗΕ
Ο κ. Bozkir, πρώην διπλωμάτης και υπουργός, είναι σήμερα βουλευτής, μέλος του κόμματος AKP. Ανήκει στον πολύ στενό κύκλο του Ερντογάν.  Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί επίσης ότι, εκτός από την ομάδα της Δυτικής Ευρώπης, η Τουρκία συμμετέχει και στην ομάδα των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει γνωστή ήδη από το φθινόπωρο του 2019 την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης με υποψήφιο τον Βολκάν Μποζκίρ. Βουλευτής του AKP αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Μποζκίρ είναι ο πολιτικός που (που ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής) έδωσε το πράσινο φως τον Δεκέμβριο του 2019 προκειμένου να εγκριθεί/επικυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο περί των θαλασσίων οριοθετήσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος είχε διατελέσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. 

Η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Μεξικό και η Ινδία εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κράτη μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022, ενώ ο Καναδάς απέτυχε εκ νέου να εξασφαλίσει μια έδρα, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ.

Για τη μοναδική έδρα που αντιστοιχεί στην αφρικανική ήπειρο, Τζιμπουτί και Κένυα θα υποχρεωθούν σε δεύτερο γύρο, σήμερα Πέμπτη. Για να την καταλάβει, η υποψήφια χώρα θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων.

Οι μοναδικές υποψήφιες για τις περιοχές τους, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ήταν αντίστοιχα η Ινδία, η οποία έλαβε 184 ψήφους, και το Μεξικό, που έλαβε 187 από τις 192 ψήφους που κατατέθηκαν.

Ο Καναδάς, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα της δυτικής Ευρώπης και άλλων κρατών, ηττήθηκε από τη Νορβηγία (130 ψήφοι) και την Ιρλανδία (128, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ψήφων για την εκλογή στο ΣΑ). Ο Καναδάς είχε ηττηθεί επίσης το 2010, σε εκείνη την περίπτωση από την Πορτογαλία. Μεταξύ των υποψηφίων κρατών για την εκπροσώπηση της αφρικανικής ηπείρου, η Κένυα έλαβε 113 ψήφους, το Τζιμπουτί 78. Τα νέα κράτη μη μόνιμα μέλη αρχίζουν τη διετή τους θητεία στο ΣΑ την 1η Ιανουαρίου 2021.

 

 

Share this post