Ο ΔΗΣΥ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει ιδεολογική και πολιτική υπεροχή

Ο ΔΗΣΥ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει ιδεολογική και πολιτική υπεροχή

Της Κατερίνας Παντελίδη*
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλείται να αποδείξει στο άμεσο μέλλον πως παίρνει στα πολύ σοβαρά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χρόνος, τα χρόνια περνάνε σαν αστραπή. Ο χρόνος δεν είναι χρήμα είναι όμως ανεκτίμητης αξίας. Κανείς δεν τον κατέχει και δεν μπορεί να τον αποταμιεύσει. Μπορεί μόνο να τον αξιοποιήσει χρήσιμα ή να τον ξοδέψει άσκοπα. Στον ανήφορο που λέγεται ζωή, όταν ο χρόνος χαθεί, ποτέ δεν γυρίζει πίσω. Μακροχρόνια, κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.
Αυτόν τον χρόνο, το 2023, ο ΔΗΣΥ έχει μοναδική ευκαιρία να εμπεδώσει και να προβάλει πολιτικές θέσεις και αντιθέσεις. Αντιθέσεις σε κομμουνιστικές και φασιστικές, ξεπερασμένες και επικίνδυνες αντιλήψεις. Οι ακραίες τοποθετήσεις κάποιων τους οδηγούν σε ιδεολογική σύγχυση. Το γεγονός αυτό δίνει στον ΔΗΣΥ ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα και την δυνατότητα να προβάλει τις θέσεις του μέσα από μία αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη του.
Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας καταθέτω, λακωνικά, πέντε πολιτικές, ιδεολογικές θέσεις. Επιστέγασμα της πείρας που απόκτησα ως βουλεύτρια της Κερύνειας και της πολυετούς ανάμιξης μου με τα κοινά. 
1 ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ.
Απάνθρωπα είναι τα δεινά που η Τουρκία προξένησε, και συνεχίζει να προξενεί, σε εκτοπισθέντες, πρώην αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, κακοποιηθέντες, πολίτες και των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζω την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μακριά από φανατισμούς.
2 ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ.
Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να ξεπεράσουμε κενά συνθήματα όπως ‘ισότιμη κατανομή’. Ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδικες αποφάσεις και να αποδώσει κτήματα σε άτομα που είναι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα. Επιπλέον αυτού και το θέμα της ‘απώλειας χρήσης’ χρήζει ουσιαστικής μελέτης για εξεύρεση τρόπων ορθολογιστικών διευθετήσεων.
3 ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.
Πιστεύω έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι κάτοικοι σε συνοικισμούς. Η νόμιμη παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους είναι εφικτή. Τρόπος υπάρχει. Χρειάζεται βούληση. Υπενθυμίζω πως όταν εγώ και άλλοι βουλευτές, χαράξαμε το μονοπάτι παραχώρησης τίτλων, ακούαμε πολλά υβριστικά συνθήματα και εμείς και ο Γλαύκος Κληρίδης. Προχωρήσαμε όμως και δικαιωθήκαμε.
4 ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Θεωρώ καθήκον της Πολιτείας να ενισχύσει την δημόσια παιδεία και υγεία. Είναι απαράδεκτο το 20 τοις εκατόν των μαθητών, να φοιτούν σε πολυδάπανα ιδιωτικά σχολεία. Απαράδεκτο είναι επίσης να υποσκάπτεται το Γενικό Σχέδιο Υγείας από γιατρούς, πολιτικούς, ασφαλιστές ή άλλους. Δημόσιο συμφέρον είναι η δημόσια υγεία.
5 ΔΙΚAΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.
Πιστεύω πως οι γυναίκες, το 51,4% του Κυπριακού πληθυσμού των 920 χιλιάδων, θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα τους. Ενδεικτικά αναφέρω την ενίσχυση των πολύτεκνων μανάδων. Είναι εθνική ανάγκη. Αδήριτη ανάγκη είναι επίσης και η άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτό που ονομάζεται ‘η άσχημη μορφή του ανήθικου καπιταλισμού’ που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κάθε γυναίκα, οικοκυρά και μάνα.
Τελειώνω, με μια ρήση του Καζαντζάκη, αλλάζοντας μια μόνο λέξη: « Η Κύπρος επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα.» Όλοι μαζί ας ειλικρινά ενωθούμε και πραγματικά αγωνισθούμε για το πολύ μεγάλο θαύμα.
Έχω ένα όνειρο, όπως θα έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ένα μεγάλο όνειρο. Μια Κύπρο ενωμένη, δημοκρατική, πολιτισμένη, ευημερούσα και φυσικά ελεύθερη.
 *Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. /Η Κατερίνα Παντελίδη, είναι υποψήφια για μία θέση στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στις αυριανές (5.5.2023) ενδοκομματικές εκλογές .

Share this post