Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς σε ειδική αποστολή στην Ευρώπη για την Γάζα

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς σε ειδική αποστολή στην Ευρώπη για την Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει τον πολύπειρο Αμερικανό διπλωμάτη και νυν διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς, σε μια ειδική αποστολή τις επόμενες ημέρες, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που μαίνεται εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.  

Αποστολή του Μπερνς θα είναι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post, να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο Μπερνς αναμένεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη όπου θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Αιγύπτου καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Οι συζητήσεις που θα έχει ο Μπερνς στη Γηραιά Ηπειρο θα γίνουν μετά τις συναντήσεις που είχε ο κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, προ ημερών σε Ντόχα και Κάιρο.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ ξεχωρίζουν ως οι δύο χώρες που διαδραμάτισαν το πιο σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τους περασμένους μήνες.

Τέσσερις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δύο είναι οι σταθερές στην εξίσωση της μεσανατολικής κρίσης. Το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και οι δύο «επόπτες» της περιοχής, οι ΗΠΑ και το Ιράν, αποφεύγουν επιμελώς να συγκρουστούν ευθέως. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν ευλόγως στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη εξυπηρετείται από τις ενέργειες των εταίρων της. Η Χεζμπολάχ κάνει δύσκολη τη ζωή του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο και οι Χούθι ταράζουν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την παρουσία τους σε Ιράκ και Συρία. Ο λεγόμενος «άξονας της αντίστασης» δημιουργεί επιπλοκές στο δυτικό σύστημα επιρροής, ασκώντας πιέσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Oμως, μέχρι στιγμής, το Ιράν εξαντλεί τα περιθώρια χωρίς να διακινδυνεύει μια γενικευμένη σύρραξη. Εξ ου και ο διαδεδομένος σχολιασμός των διεθνών αναλυτών για «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράν επιθυμεί να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Δύση. Παρά το γεγονός ότι φέρεται να στηρίζει σταθερά τους Χούθι, παρέχοντας οπλισμό και επικροτώντας τη ζέση τους. Θεωρούν μάλιστα ότι η Τεχεράνη δεν έχει ζητήσει τις συστηματικές επιθέσεις στα εμπορικά πλοία. Εξάλλου, οι Χούθι αποτελούν μια ανεξάρτητη δύναμη και το Ιράν δεν έχει απαραίτητα την εικόνα για τις καθημερινές τους κινήσεις. Ομως αυτό γεννά και το ερώτημα κατά πόσον το Ιράν μπορεί να ελέγχει τους Χούθι θέτοντας όρια στη δράση τους.

Διπλωμάτες στη Δύση φοβούνται τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, το οποίο παραμονεύει ούτως ή άλλως όσο διατηρείται η αστάθεια. Πόσο μάλλον αν υπάρξουν αναπάντεχες απώλειες ή θύματα στις τάξεις των δυνάμεων τις οποίες έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην περιοχή. Οι πιο καχύποπτοι επισημαίνουν ακόμη και τον κίνδυνο το Ισραήλ να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα ανεβάσουν το θερμόμετρο και θα σύρουν τις ΗΠΑ σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σημειωτέον ότι το Ισραήλ από τη μία αποφεύγει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, από την άλλη δεν διστάζει να εξοντώνει όταν μπορεί διοικητικά στελέχη της, φλερτάροντας με το σενάριο μιας δυναμικής αντίδρασης της οργάνωσης. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν εξάλλου ότι το Ισραήλ, αφού ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Γάζα, θα μετατοπίσει το ενδιαφέρον του σε μια αποφασιστική διαχείριση των απειλών απέναντι στη Χεζμπολάχ, ακόμη και το Ιράν.

Σε ένα εκλογικό έτος που σηματοδοτεί μια πολιτική μάχη με αμφίρροπο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη θέση. Αν δεν τηρήσει μια δυναμική στάση απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, θα εμφανιστεί αδύναμος στο εκλογικό σώμα. Αν, αντιθέτως, κλιμακώσει την ένταση, θα κατέβει στις εκλογές με έναν επιπλέον πόλεμο στις βαλίτσες του.

Τα πυρηνικά όπλα

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός Τύπος επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει αυξήσει δραστικά το ουράνιο τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι αναβαθμίζει τις δυνατότητες για πυρηνικά όπλα, ένα θέμα που θεωρητικά αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ανάληψη δυνητικής στρατιωτικής δράσης με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το σενάριο που απεύχονται οι πιο ανήσυχοι αναλυτές είναι το λάθος στραβοπάτημα τη λάθος στιγμή, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο με επώδυνες συνέπειες. Γι’ αυτό και θεωρείται επικίνδυνο να παρατείνεται ο πόλεμος στη Γάζα χωρίς να αποσαφηνίζονται οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης. Τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή διαμορφώνουν μια μορφή ρουτίνας η οποία δεν ωφελεί τη διεθνή ασφάλεια.
Σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για  την προσφυγή της Ν. Αφρικής

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς δεσμεύτηκε να τηρήσει μια εκεχειρία αν τη ζητήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπό τον όρο το Ισραήλ να τη σεβαστεί επίσης.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει σήμερα, 26.1. 2024, την απόφασή του σε σχέση με τα επείγοντα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Το δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, η οποία άρχισε μετά τη μαζική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Εάν το Διεθνές Δικαστήριο ζητήσει μια εκεχειρία, το κίνημα της Χαμάς θα τη σεβαστεί όσο ο εχθρός θα κάνει το ίδιο», δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα επειγόντως στο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υπογράφηκε το 1948, μετά το Ολοκαύτωμα. Η Πρετόρια θέλει το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει «προσωρινά μέτρα», έκτακτα διατάγματα για την προστασία των Παλαιστινίων της Γάζας κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων της συνθήκης.

Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή: Το ρίσκο ενός ατυχήματος

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές και οριστικές. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει κανέναν τρόπο να τις επιβάλει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν θα αισθανθεί υποχρεωμένος να ακολουθήσει την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Το δικαστήριο θα αποφανθεί μόνο επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής για τη λήψη έκτακτων μέτρων, και όχι για το αν το Ισραήλ διαπράττει πράγματι γενοκτονία – αυτό θα μπορούσε πάρει χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ανακοίνωση της πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο

“Ο Νετανιάχου αντλεί το θράσος του στην απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από την έλλειψη διεθνούς σοβαρότητας για τον τερματισμό της κατοχής”, υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η πρεσβείαςτου κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο. Η ανακοίνωση αναφέρει :

|“Οι πυλώνες της κυβερνώσας ισραηλινής δεξιάς, ειδικά η ρατσιστική αποικιοκρατική τριάδα, ο Νετανιάχου, ο Σμότριχ και ο Μπεν Γκβίρ, αγωνίζονται να απορρίψουν κάθε περιφερειακή και διεθνή πρωτοβουλία, θέσεις, προσπάθειες ή ιδέες που απαιτούν τη διακοπή του γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.

            Αυτό το κάνουν με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας την ίδρυση κράτους για τον παλαιστινιακό λαό. Με σκοταδιστικό ιδεολογικό τρόπο αρνούνται την ιστορική και πολιτιστική ύπαρξη του λαού μας στη γη της Παλαιστίνης.

            Μέσω πρακτικών μέτρων και μονομερών βημάτων συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών που εμποδίζουν την ενσάρκωση του παλαιστινιακού κράτους, όπως με παραπλανητικές δηλώσεις και θέσεις, με κύριο το επιχείρημα του ισραηλινού ελέγχου ασφαλείας της ιστορικής Παλαιστίνης από την Μεσόγειο θάλασσα μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό, που στόχο έχουν τη συνέχιση της εγκαθίδρυσης της επεκτατικής ισραηλινής αποικιοκρατίας, την κατάποση και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τη δημιουργία περισσότερων πολέμων και κύκλων βίας για να μειώσει την ένταση των διεθνών πιέσεων και προσπαθειών για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

            Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την πραγματική ρίζα της σύγκρουσης, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αγνοηθούν τυχόν πολιτικές λύσεις. Από τη μια, η ανάγκη τερματισμού της κατοχής, και η αντικατάστασή της με διαδοχικές φόρμουλες που βασίζονται στο πρόσχημα της ασφάλειας και τη λογική στρατιωτικών λύσεων για να μην φτάσει η τρομοκρατία στις χώρες του κόσμου, πραγματοποιείται σε μια νέα διεκδίκηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Από την άλλη, ο κυβερνών συνασπισμός του, σκέφτεται να εφεύρει πιο παραπλανητικά επιχειρήματα και προσχήματα για την παράταση του πολέμου με σκοπό την απόκρυψη πίσω από αυτόν των οποιονδήποτε περιφερειακών και διεθνών πολιτικών οραμάτων και θέσεων που απαιτούν τον τερματισμό του κύκλου βίας, που προκύπτει από τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή λόγω της μακροχρόνιας ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

            Πιστεύουμε  ότι ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του αντλούν το θράσος να διαπράξουν μαζικές σφαγές κατά του λαού μας και να διαπράξουν μια συνεχιζόμενη πολιτική σφαγή κατά των δίκαιων και νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας από την ευθραυστότητα και την αδυναμία της διεθνούς θέσης και το χαμηλό επίπεδο των διεθνών αντιδράσεων στον γενοκτονικό  πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι νομικές και ηθικές του ευθύνες είναι να τερματίσει την κατοχή και να αρκείται σε επίσημες λέξεις και διακηρύξεις και όχι να τις μεταφράσει σε δεσμευτικά πρακτικά μέτρα που εγγυώνται την εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας αναγκάζοντας το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή της παλαιστινιακής γης και τον αιματηρό έλεγχό του στον παλαιστινιακό λαό.

            Επιβεβαιώνουμε ότι είναι καιρός η Διεθνής Κοινότητα να αλλάξει πορεία, να ανοίξει τα μάτια της και να βγει από τον κύκλο των παραδοσιακών στερεοτύπων στις θέσεις της απέναντι στη σύγκρουση και να προχωρήσει από τη διαχείρισή της στην εστίαση των προσπαθειών για την επίλυσή της με τρόπο που επιτυγχάνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, ειδικά επειδή οι διεθνείς αξιωματούχοι έχουν πλέον επαρκή στοιχεία που επιβεβαιώνουν, τη εχθρότητα του κράτος κατοχής του Ισραήλ. Η Διεθνής σιωπή σχετικά με τη συνέχιση της κατοχής έχει γίνει μια ύποπτη και κατάφωρη συνενοχή, μια κατάφωρη επίθεση στο διεθνές δίκαιο και μια παράδοση στη βάναυση κατοχική δύναμη που εμβαθύνει το δίκαιο της ζούγκλας και τη λογική της βίας στις διεθνείς σχέσεις”.

 

Share this post