Ο David Sassoli νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο David Sassoli νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ)  εξέλεξε το μεσημέρι πρόεδρο του τον Ιταλό ευρωβουλευτή  David Sassoli με 345 ψήφους επί 667 εγκύρων στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Ο David Sassoli γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 30 Μαΐου 1956. Είναι  ευρωβουλευτής για την Ιταλία από το 2009, με το Partito Democratico, στα ψηφοδέλτια του οποίου επανεξελέγη στην περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας το Μάιο του 2019 για την τρίτη του θητεία. Θα ηγηθεί του Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.
Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος Sassoli ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.
Στη συνέχεια είπε: «τους τελευταίους μήνες, πολλοί προσπάθησαν να ‘ρίξουν λάδι στη φωτιά’ του διχασμού και της σύγκρουσης, πράγματα που νομίζαμε ότι αποτελούσαν θλιβερές αναμνήσεις από το παρελθόν μας. Αντίθετα, οι πολίτες μας έδειξαν ότι πιστεύουν ακόμα σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα, το μόνο που μπορεί να προσφέρει απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
«Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας».


Ο πρόεδρος Sassoli υπογράμμισε επίσης τις προτεραιότητες, που το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια «Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές. Χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος».

Επιπλέον, ο Νταβίντ Σασόλι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια, αλλά προσκρούει σε αντιδράσεις μεμονωμένων εθνικών κυβερνήσεων. Η εκπλήρωση του στόχου αυτού, ανέφερε, αποτελεί «χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο «κορυφαίος υποψήφιος» του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είχε επιδιώξει την εκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή. Αναφερόμενος στην εκλογή Σασόλι, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεσμεύθηκε ότι το ΕΛΚ θα είναι «στο πλευρό» του νέου προέδρου. ό αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος».

Αποτελέσματα
Ο David Sassoli εξελέγη στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:
1ος γύρος
Ψήφισαν: 735
Λευκές και άκυρες ψήφοι: 73
Έγκυρες ψήφοι: 662
Απόλυτη πλειοψηφία επί των εγκύρων: 332
Αποτέλεσμα: δεν αναδείχθηκε νικητής
Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία) 133
Sira REGO (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία) 42
David SASSOLI (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 325
Jan ZAHRADIL (Συντηρητικοί, Τσεχία) 162
2ος γύρος
Ψήφισαν: 704
Λευκές και άκυρες ψήφοι: 37
Έγκυρες ψήφοι: 667
Απόλυτη πλειοψηφία επί των εγκύρων: 334
Αποτέλεσμα: Ο David Maria Sassoli εξελέγη Πρόεδρος του ΕΚ
Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία) 119 (-14)
Sira REGO (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία) 43 (+1)
David SASSOLI (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 345 (+20)
Jan ZAHRADIL (Συντηρητικοί, Τσεχία) 160 (-2)
Υποψήφιοι και πολιτικές ομάδες
Οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσίασαν το όραμά του για την ηγεσία του Κοινοβουλίου σε πεντάλεπτα διαγγέλματα. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένα κάνοντας «κλικ» στο αντίστοιχο όνομα.
Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)
Sira REGO (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία)
David SASSOLI (Σοσιαλιστές, Ιταλία)
Jan ZAHRADIL (Συντηρητικοί, Τσεχία)
Κανόνες της ψηφοφορίας
Κατά το Άρθρο 15, υποψηφιότητες για την προεδρία του Κοινοβουλίου μπορούσαν  να υποβληθούν είτε από τις πολιτικές ομάδες είτε από το 1/20 των μελών του, δηλ. 38 ευρωβουλευτές (το «χαμηλό ελάχιστο όριο» όπως αυτό ορίστηκε στον αναθεωρημένο Κανονισμό). Η ψηφοφορία διεξαχθεί με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλ. 50% συν μία (Άρθρο 16).
Αν δεν εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται δεύτερος γύρος με τους ίδιους ή άλλους υποψηφίους αλλά με τους ίδιους κανόνες.
Επόμενα βήματα
Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί, αντίστοιχα.
Διαδικασία: Εκλογή Προέδρου του ΕΚ
*Με πληροφορίες από Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου την Κύπρο και DW

Share this post