Ο Δ. Συλλούρης αντί παραίτησης, δηλώνει ότι δεν ενίσταται στην άρση της ασυλίας

Ο Δ. Συλλούρης αντί παραίτησης, δηλώνει ότι δεν ενίσταται στην άρση της ασυλίας

Ξεκίνησαν οι ανακρίσεις από την Αστυνομία- Ο Α. Κυπριανού με επιστολή καλεί τον Συλλούρη σε παραίτηση. 

Σε νέο εφεύρημα κατέφυγε σήμερα ο Δ. Συλλούρης, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντα της Δημοκτατίας. Αντί παραιτήσεως από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, όπως ζητά η πλεοψηφία των πολιτικών κομμάτων, έστειλε σήμερα  επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, τον οποίο  ενημερώνει ότι δεν φέρει ένσταση στην ενδεχόμενη άρση της βουλευτικής του ασυλίας, ” σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με το επίμαχο βίντεο”. Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

 «Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το video και επίσης σε μετέπειτα δήλωση μου ανάφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής, δεδομένης της χθεσινή σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ».

Η ιστοσελίδα μας έστειλε ηλεκτρονικά τις ακόλουθες ερωτήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα:

1.Προβλέπει το Σύνταγμα αποχή του προέδρου της Βουλής από τα καθήκοντα του ; Αν όχι , πως θα λειτουργήσει η Βουλή , εφόσον δεν παραιτείται ο κ. Συλλούρης; Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναπληρώνεται από τον πρεσβύτερο των βουλευτών;
 
2. Τι ενέργειες έχουν γίνει για να διασφαλιστούν  στοιχεία από το γραφείο και το σπίτι του κ. Συλλούρη σε σχέση με την έρευνα,  που δώσατε οδηγίες να γίνει μετά το ρεπορτάζ του Al Jazeera; 
3. Μήπως προκύπτει θέμα και για στοιχεία, που βρίσκονται στην κατοχή του κ. Συλλούρη σχετικά με την λίστα Γιωρκάτζη; 

Από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα μας πληροφόρησαν: 

“Κύριε Βικέτο,
Πέραν της ανακοίνωσης, που εξεδώθη χθες απο το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, και δεδομένης της λεπτής φύσης του θέματος αλλά και της υψίστης θεσμικής σημασίας των θεμάτων που εγείρονται, επιτρέψτε μας να μην υπάρξει άλλη τοποθέτηση, επί του παρόντος. Όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, θα σας ενημερώσω. Οι ανακρίσεις διεξάγονται απο την Αστυνομία και έχουν ξεκινήσει”.

Με επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτησή του, ώστε να διασφαλίσει τον σεβασμό στους θεσμούς και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Δήλωσε πως το θέμα δεν είναι νομικό και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα όπως γίνεται με έναν δημόσιο υπάλληλο. Παράλληλα, δήλωσε πως το ΑΚΕΛ θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης.

Ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε πως στην Κύπρο υπάρχει  πρόβλημα διαπλοκής και διαφθοράς και δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που το 95% του κυπριακού λαού θεωρεί πως όντως έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα. “Είμαστε πρωταθλητές στην ΕΕ στα χρόνια 2014-18 στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς”, είπε.
Τόνισε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα ζητήματα, ότι “στέκονται απέναντι από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ότι παλεύουν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να καθαρίσει, όπως είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο στάβλος του Αυγεία σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, οικονομικής δραστηριότητας και αθλητισμού”.

Σε ερώτηση,  κατά πόσον η διαφθορά δεν έχει ιδεολογία, ο κ. Κυπριανού απάντησε : “Σίγουρα δεν έχει. Απ΄ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, το κάθε πολιτικό κόμμα έχει μια ιστορία σε αυτά τα ζητήματα. «Δεν δέχομαι λοιπόν ότι είμαστε όλα τα πολιτικά κόμματα το ίδιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς». 

“Μποϋκοτάζ” της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής ανέβαλε τη σημερινή της συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Al Jazeera.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, τα μέλη της θέλουν να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα ότι στο χώρο της πολιτικής υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι και αποφασισμένοι να θεσπίσουν σωστές νομοθεσίες, σωστούς κώδικες δεοντολογίας , σωστό πόθεν έσχες, που σήμερα είναι κοινωνική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας.
«Η κυπριακή κοινωνία έχει απόλυτο δίκαιο που μας βλέπει και μας φτύνει. Δώσαμε το δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει τη θεσμική υποχρέωση να στείλει το μήνυμα ότι προσαρμόζεται και δουλεύει προς τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ταυτόχρονα, είπε, θα ολοκληρωθεί το έργο που έχουν ξεκινήσει ειδικότερα για το πόθεν έσχες και τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, ώστε να υπάρξει σαφέστατος έλεγχος, ο πολιτικός να ελέγχεται και να υπάρχει και διαφάνεια και κάθε πολίτης να ξέρει ακριβώς έχει ενώπιών του και ποιους πρέπει να ψηφίζει.


Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ   σε ερώτηση, αν πρόκειται για απεργία βουλευτών, ο κ. Ζαχαρίου, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως είναι απεργία βουλευτών, αλλά ένα πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή Θεσμών, ένα πολιτικό μήνυμα συστράτευσης με την κοινωνία των πολιτών, ότι βρίσκονται εδώ με ανοικτά τα αυτιά, ομόφωνα όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών για να δουλέψουν στη συγκεκριμένη πορεία την οποία περιέγραψε, όπως είπε, προηγουμένως.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της συνεδρίασής της, αναφέροντας ότι είναι γνωστά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και δεδηλωμένη η πρόθεση σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για επίδειξη πολιτικής ευθιξίας και παραίτηση του Προέδρου της Βουλής.

Με την αναβολή της συνεδρίας, είπε, στέλνουν ένα ομόθυμο μήνυμα ότι προέχει η εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου και η ανάγκη αναστύλωσης θεσμών και αξιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Επιτροπή Θεσμών παρά να στείλει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών, προσπαθώντας να περισώσει ότι περισώζεται από το κύρος του Κοινοβουλίου. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια σοφή απόφαση για την αναβολή, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπορούν συμπεριφορές που προσβάλουν και το Κοινοβούλιο και την πολιτεία να γίνονται αποδεκτές.

Διάβασε παράλληλα απόσπασμα από τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών όπως τους κατατέθηκε, σύμφωνα με τον οποίο: «Νοείται ότι η συμπεριφορά του Βουλευτή στον ιδιωτικό του βίο πρέπει να είναι καθ’ όλα συνετή, κόσμια και αντάξια της αποστολής και της σημασίας που στη συνείδηση του πολίτη προσδίδεται στο βουλευτικό αξίωμα, ώστε αυτή να μην προκαλεί και/ή με οποιονδήποτε τρόπο δημιουργεί τη μήνιν ή/και την απαξίωση προς το πρόσωπο του Βουλευτή και το βουλευτικό αξίωμα». Επίσης: «νοείται ότι, ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του επ’ ουδενί συμπεριφέρεται ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενεργεί ώστε να εξυπηρετούνται κατ’ αποκλειστικότητα, μεροληπτικά και εις βάρος του ευρύτερου κοινού και/ή του δημοσίου συμφέροντος τα συμφέροντα συγκεκριμένου προσώπου, ομάδας προσώπων ή/και συγκεκριμένου οργανωμένου συνόλου».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε  ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, την πρώτη απεργία βουλευτών στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης πρέπει να παραιτηθεί.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι θεωρεί ότι “είναι αδιανόητο να συζητούν για τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Βουλής βαρύνεται με μια τόσο βαριά κατηγορία”. Η δεοντολογία των βουλευτών “έχει βρεθεί στο πάτωμα”, είπε και πρόσθεσε : ” Αν υπάρχει θέμα συζήτησης για δεοντολογία βουλευτών θα υπάρξει μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη».  Τέλος ,  ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να προεδρεύσει της Επιτροπής.

Ερωτηματικά για την στάση του ΔΗΣΥ

Οι τελευταίες αποκαλύψεις του Al Jazeera προκαλούν ερωτηματικά για την στάση του ΔΗΣΥ  απέναντι στον Δ. Συλλούρη.   Στην χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος δεν υπήρχε αίτημα για  υποβολή παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη.  Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,  σε τοποθέτησή του χαιρέτησε μόνο την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Αντίθετα, σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος , Χάρης  Γεωργιάδης, δήλωσε ότι “η  παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη είναι μονόδρομος”. 

Ο βουλευτής , Μιχάλης Σοφοκλέους, ότι δεν νιώθει περήφανος για την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ χαρακτηρίζοντάς την ατυχή «διότι απέτυχε να ανταποκριθεί στο μέγεθος και τη σοβαρότητα του ζητήματος». Επίσης, η συνάδελφος του, Ξένια Κωνσταντίνου,  μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως “από τη στιγμή που η κρατική αξιοπρέπεια έχει πληγεί, απαιτείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης”.

Ο Περδίκης ετοιμάζει πρόταση για πάγωμα των πολιτογραφήσεων

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών,Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για άμεσο πάγωμα του προγράμματος πολιτογραφήσεων, αν δεν το κάνει η Κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση μας κοροϊδεύει σχετικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Δεν μπορεί να λέει η Κυβέρνηση ότι τερματίζεται το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μετά την 1η Νοεμβρίου και όσοι προλάβετε να υποβάλετε αιτήσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ένα πρόγραμμα,το οποίο θεωρείται λανθασμένο να συνεχίσει να λειτουργεί για τις επόμενες 700, μπορεί και χίλιες αιτήσεις.

Είπε,επίσης,ότι το πρόγραμμα πρέπει να παγώσει αμέσως και να τροποποιηθεί με βάση τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτροπής Καλογήρου και μετά να ξαναλειτουργήσει για τις υπόλοιπες χίλιες αιτήσεις που έχουν γίνει. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχει κριθεί ως ακατάλληλο και να πολιτογραφηθούν άλλες χίλιες περιπτώσεις.

ΕΔΕΚ: Οι  πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν από αυτούς που έχουν την πολιτική ευθιξία να το πράξουν

Η διερεύνηση όλων των παραμέτρων,που σχετίζονται με τις πολιτογραφήσεις είναι αναγκαία και απαραίτητη για σκοπούς διαφάνειας και κάθαρσης, αναφέρει σε δήλωση η Νατάσα Ιωάννου, επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ

 

Σχόλιο Κ. Κληρίδη

“Είναι παράδοξο ο πρόεδρος της Βουλής να απολογείται δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και να δηλώνει ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απέχει από τα καθήκοντά του και την επόμενη μέρα να ασκεί καθήκοντα θέσης πολύ ψηλότερης από αυτήν που κατέχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κάνοντας λόγο για “θέμα ηθικής τάξης”.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως με τη αποχή του προέδρου της Βουλής από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ο ίδιος ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε, δημιουργείται ένα νομικό, συνταγματικό κενό, “το οποίο ήταν απαράδεκτο να δημιουργηθεί”, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε πως “το Σύνταγμα δεν προνοεί τίποτε απολύτως για μια τέτοια περίπτωση”.

Share this post