Ο Χρυσόστομος Β’ εξήρε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος

Ο Χρυσόστομος Β’ εξήρε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος

Αποφοίτηση ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, μιλώντας  στην τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», είπε, μεταξύ άλλων, πως “η Ιερατική Σχολή είναι περισσότερο αναγκαία από την Θεολογική, από την άποψη ότι έχουμε μεγάλες ανάγκες κληρικών στην ύπαιθρο, αλλά και στις ενορίες των πόλεών μας. Διότι, ο προϊστάμενος θεολόγος κληρικός θα πρέπει να έχει την άνεση να ασχοληθεί με το κήρυγμα, τα κατηχητικά, την εξομολόγηση, τους κύκλους Γραφής κ.λ.π. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει επίπεδο μόρφωσης και ο απόφοιτος τής Ιερατικής Σχολής”, σημείωσε.

Ο Σρχιεπίσκοπος εξήρε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου.

 Η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα,στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, άλλων κληρικών, και λαϊκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η τελετή ξεκίνησε με δέηση, από τον Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου, ο οποίος σε ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα, τους Ιεράρχες που επισκέφθηκαν την Σχολή και έκαναν διαλέξεις, κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, και βέβαια τον Αρχιεπίσκοπο και Ιερά Σύνοδο, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Εφορείας, Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοίτησαν  τους κάλεσε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν με υπομονή καθ’ όλη την διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.

Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο πρωτεύσας διάκονος τής Μητροπόλεως Κιτίου, π. Δημήτριος Βασιλείου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, τους πνευματικούς πατέρες και καθοδηγητές του, επεσήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλα Γιασουμή. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι πάντοτε δίπλα στο ποίμνιό της, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και η συμβολή της στα θέματα Παιδείας τεράστια. Τελείωσε με την επισήμανση ότι το Υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την Εκκλησία με μία διαχρονική, στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Αρχιεπίσκοπο και τον έφορο της Σχολής Μητροπολίτη Τριμυθούντος, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνο από τον ιεροψαλτικό χορό της Σχολής.

Share this post