Ο Χριστός είναι η πέτρα της Εκκλησίας

Ο Χριστός είναι η πέτρα της Εκκλησίας

Σημαντική ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου σήμερα στην εορτή των Αποστόλων Πέτρου&Παύλου

Ρώμη, Του Νίκου Τζωΐτη

Ως γνωστόν σύμφωνα με το εορτολόγιο όλων των Εκκλησιών στις 29 Ιουνίου εκάστου έτους,   εορτάζεται η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου .

Και ως συνήθως εδώ και 40 χρόνια στις θρονικές  εορτές της Ρώμης και της  Κωνσταντινούπολης , παρευρίσκονται  αντιστοίχως αντιπροσωπείες των δύο  Εκκλησιών.

 Εφέτος,  λόγω της πανδημίας δεν παρευρέθηκε   η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ,   γεγονός που ανέφερε   ο ίδιος ο Πάπας  .

Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει  τις   στενές σχέσεις και κοινές πρωτοβουλίες των δυο ιστορικών Εκκλησιών και προσωπικά του ιδίου του Οικομενικού Πατριάρχη , Βαρθολομαίου.

Αυτό όμως που συνέβη σήμερα λαμβάνει μία πολύ μεγάλη και διαφορετική σημασία, καθότι ο Πάπας αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (16:16/17) υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Να τι πρέπει   να ζητήσουμε από το  τον Θεό: όχι μόνο τη χάρη της στιγμής, αλλά και τη χάρη της ζωής. Σήμερα το Ευαγγέλιο μας περιγράφει  ακριβώς τον διάλογο που άλλαξε τη ζωή του Πέτρου. Άκουσε τον Ιησού να τον ρωτάει: “Ποιος είμαι για σένα;”. Και αυτός απάντησε: “Είσαι  ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος  Θεού.” Και ο Ιησούς: “Μακάριος είσαι εσύ, Σίμον, γιέ του Ιωνά” (Ματ 16: 16-17). Ο Ιησούς λέει ότι είναι ευλογημένος, δηλαδή, κυριολεκτικά, ευτυχισμένος.

Πιο είναι λοιπόν το μυστικό μιας ευτυχισμένης ζωής; Να αναγνωρίσουμε τον Ιησού  Χρήστο, ως  ζώντα Θεό και  όχι σαν ένα άγαλμα. Γιατί δεν έχει σημασία ότι ο Χριστός υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας και δεν έχει σημασία τόσο πολύ, αυτό που είπε και έκανε : σημασία έχει τι θέση θέλουμε να δώσουμε εμείς  στον Χριστό  μέσα στη ζωή μας, στην καρδιά μας.

 Ήταν σε αυτό το σημείο που ο Σίμον Πέτρος  άκουσε τον Ιησού να λέει: “Εσύ είσαι ο Πέτρος και σε αυτήν την πέτρα θα χτίσω την Εκκλησία μου” . Δεν ονομαζόταν ¨πέτρα¨, επειδή ήταν ένας συμπαγής και αξιόπιστος άνθρωπος. Όχι, κάθε άλλο ,θα κάνει πολλά λάθη αργότερα, δεν ήταν τόσο αξιόπιστος, θα φθάσει ακόμη  στο σημείο   και να αρνηθεί τον Δάσκαλο. Αλλά επέλεξε να οικοδομήσει τη ζωή πάνω στον Ιησού, την πέτρα: το κείμενο  δεν αναφέρει   για “σάρκα και αίμα”, δηλαδή για τον εαυτό του, για τις ικανότητές του, αλλά για τον Ιησού , που είναι η πέτρα. Ο Ιησούς είναι ο βράχος πάνω στον οποίο ο Σίμον έχει γίνει πέτρα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος αφιέρωσε  τον εαυτό του εντελώς στο Ευαγγέλιο, θεωρώντας όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια, για να κερδίσει τον Χριστό».

 

Ομιλία πρόκληση, λοιπόν , αυτή του Πάπα Φραγκίσκου, που εκφώνησε σήμερά  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου .

Μια ομιλία,  που επαναπροσδιορίζει το ρόλο της Εκκλησίας, στον σύγχρονο κόσμο και μία πρόκληση, ένα κάλεσμα  στους ειδικούς ένθεν και ένθεν, Ανατολή, Δύση ,Βορρά και Νότο , ότι η Εκκλησία  δεν θωρακίζεται πίσω από πρόσωπα , εάν δεν έχουν ως βίωμα τον Μοναδικό Κύριο του Κόσμου, τον Ιησού Χριστό.

Ο Ιησούς Χριστός είναι η πέτρα,  πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Εκκλησία απ’ Αυτόν και τους Αποστόλους.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, στο φίλο Gianni Valente , με τίτλο «Χωρίς Αυτόν δεν μπορεί να κάνουμε τίποτα», ο  Πάπας  είχε αφήσει να νοηθούν οι   σκέψεις του περί Εκκλησίας του Χριστού στον σύγχρονο κόσμο.

 

Share this post