O χάρτης της συμφωνίας Ελλάδος -Αιγύπτου για την ΑΟΖ

O χάρτης της συμφωνίας Ελλάδος -Αιγύπτου για την ΑΟΖ

*Μητσοτάκης : Επανέρχεται η νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

*Υπάρχει προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας -Κύπρου;

*Άγκυρα: «άνευ νομικής αξίας» η συμφωνία

*Επικρίσεις από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα;

«Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή», χαρακτήρισε αυτή που υπογράφηκε σήμερα στο Κάϊρο μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο Έλληνας  πρωθυπουργός, Kυριάκος  Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Επανέρχεται η νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο | tanea.gr

Από την ακριτική Χάλκη της Δωδεκανήσου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Επεσήμανε ότι η συμφωνία επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. “Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο», τόνισε ο  Έλληνας πρωθυπουργός.

«Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

 Σύμφωνα με τον χάρτη , που δημοσιεύουμε και δόθηκε από ελληνικής πλευράς, φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο -ή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στο εξής συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου. Και αυτό , γιατί, με βάση τον χάρτη , στην  συμφωνία δεν  συνυπολογίζεται  το Καστελλόριζο, για το οποίο αναφέρεται ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αν και τονίζεται ρητά στη συμφωνία, ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επίσης, όπως φαίνεται στον χάρτη, είναι μειωμένη η  επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά γίνεται  αποδεκτή η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Άμεση  η αντίδραση της Τουρκίας

Μετά τη γνωστοποίηση της υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, το  Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας στην Κωνσταντινούπολη , Μηνά Βασιλειάδη, ανακοίνωση στην οποία τη χαρακτηρίζει «άνευ νομικής αξίας» και προσθέτει ότι η ζώνη «βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», ενώ η θέση της Τουρκίας, προσθέτει, «θα γίνει εμφανής και στο ‘τραπέζι’ και στο πεδίο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «δεν υφίσταται ελληνοαιγυπτιακό θαλάσσιο σύνορο. Η σημερινή υπογραφείσα δήθεν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών δεν έχει νομική αξία για την Τουρκία. Αυτή η αντίληψη μας», προστίθεται στην ανακοίνωση, «θα καταστεί εμφανής τόσο στο ‘τραπέζι όσο και στο πεδίο. Η δήθεν συμφωνία οριοθέτησης συμπεριλαμβάνει περιοχές της γνωστοποιηθείσας στον ΟΗΕ τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Το ΥΠΕΞ αναφέρει στη συνέχεια ότι η Αίγυπτος  υπέγραψε το 2003 συμφωνία με την Κύπρο και παρέδωσε 11.500τ.χλμ. και σήμερα χάνει και πάλι θαλάσσια περιοχή υπογράφοντας συμφωνία με την Ελλάδα. «Με τη συμφωνία αυτή γίνονται απόπειρες να υφαρπαχθούν και τα δικαιώματα της Λιβύης», προσθέτει το ΥΠΕΞ και καταλήγει ως εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν θα δώσει άδεια για οποιαδήποτε ενέργεια στην εν λόγω περιοχή και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων».

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για την συμφωνία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση”.

Ειδικά δε, προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Επίσης, αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Share this post