Ο χάρτης για τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας 2050

Ο χάρτης για τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας 2050

Η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η Κριμαία παρουσιάζονται στον χάρτη της επιρροής της Τουρκίας.

To «ερευνητικό κέντρο» Stratfor  βασίζεται στη νοημοσύνη συχνά περιγράφεται ως «σκιά CIA». Σκοπός του είναι η πώληση πληροφοριών.

Ο ιδρυτής του, George Friedman, δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2009 με τίτλο «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», το οποίο βασίζεται σε προβλέψεις για το πώς θα φαίνεται ο γεωπολιτικός χάρτης του κόσμου το 2050. Σε ένα από τα κεφάλαιά του, το βιβλίο δημοσίευσε έναν χάρτη της «σφαίρας επιρροής της Τουρκίας το 2050».

Όπως γράφει ο αναλυτής  Yeghia Tashjian,  με τον χάρτη, η σφαίρα επιρροής της Τουρκίας έως το 2050 θα περιλαμβάνει Ελλάδα, Κύπρο, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Υεμένη, χώρες του Κόλπου, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κριμαία, Τουρκμενιστάν και Καζακστάν .

Το βιβλίο εκδόθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, κατά την οποία η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου διαμορφώθηκε βάσει της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής «μηδενικού προβλήματος», η οποία είχε ως στόχο τη μείωση των εντάσεων στις γειτονικές χώρες, ξεκινώντας από την υπογραφήτης συμφωνίας  Αρμενίας-Τουρκίας και τελειώνει με την ενοποίηση «φιλικών» σχέσεων με αραβικές χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, πολλοί ερευνητές επέκριναν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και την χαρακτήρισαν ως “νεο-οθωμανισμό”.

 

Στις 14 Φεβρουαρίου 2021, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Gevorg Mirzayan, ερευνητής του Ινστιτούτου RAS των ΗΠΑ και του Καναδά, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς η Ρωσία μπορεί να αποκλείσει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν» στο ρωσικό κατάστημα μέσων ενημέρωσης Vzglyad, το οποίο αργότερα μεταφράστηκε από τα Μέσα Μέσης Ανατολής Ινστιτούτο Ερευνών. Σχολιάζοντας τον χάρτη, ο Mirzayan ισχυρίστηκε ότι οι παντουρκικές  και πανισλαμικές ιδεολογίες του Ερντογάν απειλούν τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Ο Ερντογάν δεν υπόσχεται να αρνηθεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας… Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να αναλάβει περιοχές υπό την επιρροή της Μόσχας”, σημειώνει.

*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο

More Than Just a Map: Stratfor’s Map of Turkey’s Sphere of Influence 2050 (armenianweekly.com)

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post