O Χάϊκο Μάας δίνει και άλλο χρόνο στον Ερντογάν
*Προφορικά παρουσιάστηκε από τον Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ η λίστα πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
*Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία.
Στην πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην αξιοπιστία των θεσμών της «Γηραιάς Ηπείρου», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης , μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε : «Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου “δύο μέτρα και δύο σταθμά” ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
https://twitter.com/CyprusMFA/status/1299325954809102338?s=20
Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά την συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις περιορίστηκε στα τετριμμένα και εύκολα, δηλαδή στην επίκληση της ανάγκης για διάλογο και διπλωματία. Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν το θέμα στη Σύνοδο, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία.
Υπάρχει συμφωνία για την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ένωσης για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, την οποία κάλεσε να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και δήλωσαν ότι “συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ, είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά. Οι κυρώσεις, τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία “θα είναι ευρείες”.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από έγκυρη διπλωματική πηγή ο κ. Μπορέλ παρουσίασε στους ΥΠΕΞ προφορικά την λίστα των κυρώσεων και είπε ότι “υπόκειται σε περαιτέρω διαμόρφωση για να υποβληθεί σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”. Η λίστα περιλαμβάνει:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Σε ερώτηση, αν η Ε.Ε. θεωρεί ότι ο διμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να αφορά μόνο την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, ή και άλλων θεμάτων (όπως επιμένει η Τουρκία), ο κ. Μπορέλ δεν απάντησε ευθέως. Σημείωσε ότι “πρέπει να διαχωριστεί σαφώς το ζήτημα των ερευνών και των γεωτρήσεων σε διαφιλονικούμενα ύδατα, που δημιουργεί «πραγματικό κίνδυνο σύρραξης» και των ευρύτερων θεμάτων στην ευρωτουρκική ατζέντα, που είναι «σύνθετα», πολλά «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις των δύο πλευρών και πρέπει όλα να συζητηθούν. Αλλά το πιο επείγον είναι να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε ελληνικά και κυπριακά νερά», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μας, δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες, λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο, εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος», σημείωσε.
Επικριτική η ΕΔΕΚ
“Για ακόμα μια φορά η στάση και συμπεριφορά της πλειοψηφίας των μελών του άτυπου Συμβουλίου είναι υποτονική αναφορικά με την προώθηση λήψης πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και την παράνομη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα ακόλουθα:
“Η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν συγκριθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά με την συμπεριφορά που επέδειξαν τα όργανα της ΕΕ και όσον αφορά την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις άλλων χωρών μη μελών της ΕΕ για πράξεις και ενέργειές τους οι οποίες ουσιαστικά δεν επηρέαζαν χώρες μέλη της ΕΕ.
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την υιοθέτηση μέτρων αποτροπής της οποιαδήποτε αναβάθμισης εμπορικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ αλλά και της επιβολής εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων”.
Ενημέρωση Κορνηλίου για τα Βαρώσια
Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ενημέρωσε σήμερα τους πρέσβεις των κρατών- μελών της Ε.Ε. για τις τελευταίες προκλητικές εξαγγελίες & απειλές της Τουρκίας & του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.