Ο αυταρχικός Πούτιν σχεδιάζει να αλώσει την κυπριακή Εκκλησία

Ο αυταρχικός Πούτιν σχεδιάζει να αλώσει την κυπριακή Εκκλησία

Του Μιχάλη Ιγνατίου*

Οι εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι θέμα συζήτησης στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Σίγουρα και στη Μόσχα. Με λίγα λόγια ο “ψυχρός πόλεμος” μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας μεταφέρθηκε και στο νησί.

Ήταν η καταλυτική υποστήριξη του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο θέμα της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έσωσε τον κ. Βαρθολομαίο από την οργή του Πούτιν και του Πατριάρχη Κύριλλου.

  • Ήδη τα κόμματα, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν ότι δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά είναι γεγονός ότι δεν επηρεάζονται οι πολίτες από τους πολιτικούς στο θέμα της Εκκλησίας.

Οπότε, και επειδή οι ψηφοφόροι είναι όπως την κινούμενη άμμο, δεν μπορούν να γίνουν και ορθές προβλέψεις, αν και λίγο-πολύ, κάποιοι που συμμετέχουν στα «μαγειρέματα» γνωρίζουν προς τα που κατευθύνεται η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Οι προεδρικές εκλογές θα ακολουθήσουν τις αρχιεπισκοπικές. Και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος έχει πολιτική επιρροή. Αποδεδειγμένα…

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο μακαριστός Χρυσόστομος “έβγαζε” κυβερνήσεις στην Κύπρο. Όμως, για ένα περίεργο λόγο, και αυτός και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος, υποστήριζαν τους πολιτικούς που στο τέλος εκλέγονταν!

Φυσικά, οι παρεμβάσεις δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού, όμως είναι γνωστές στα υψηλά δώματα της κυπριακής κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι πρεσβείες κάλεσαν ήδη σε ακρόαση κάποιους εκ των Ιεραρχών.

Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει πως πρέπει να ψηφίσει και ποιον πρέπει να στηρίξει. Το ίδιο ξέρουν και οι Ιεράρχες. Το μήνυμα των Δυτικών το έλαβαν και οι λεγόμενοι «ρωσόφωνοι». Θα δώσουν σημασία ή θα αντιδράσουν με τον γνωστό κυπριακό τρόπο; Όπως και να έχουν τα πράγματα, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τότε, θα εκτοξευθούν αλληλοκατηγορίες και κάποιοι εκ των Ιεραρχών θα καταφύγουν σε βρώμικες μεθόδους, όπως συμβαίνει πάντα. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει ο πιο σοβαρός και ο λιγότερο προκλητικός και φυσικά ο πιο σπουδαγμένος για το καλό της Εκκλησίας και της Κύπρου.

Το νησί δεν πρέπει, κατ’ ουδένα λόγο να αποτελέσει θέμα μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετά πλήρωσε τους πολιτικούς της, πολλοί εκ των οποίων λέγεται ότι είναι διεφθαρμένοι, άρα και εκβιάσιμοι. Ας μην πληρώσει και τους «ρωσόφωνους» Ιεράρχες η Κύπρος.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή λέγονται πολλά και διάφορα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο Μητροπολίτης Ταμασσού κ. Ησαϊας, έχει δηλώσει πίστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αφού το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας προκάλεσε μία ρήξη με τον κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Ησαϊας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Αντίθετα… Ο Μητροπολίτης Ταμασσού είναι ένας λαμπρός Ιεράρχης. Όσον αφορά τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τις ομιλίες του στο Διαδίκτυο. Ομιλούμε για …περίπτωση!

*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους . /Πηγή: hellasjournal.com

Share this post