Ο Αθηνών Ιερώνυμος καταγγέλει τον Μόρφου Νεόφυτο για “ποιμαντική εισπήδηση” στην Εκκλησία Ελλάδος

Ο Αθηνών Ιερώνυμος καταγγέλει τον Μόρφου Νεόφυτο για “ποιμαντική εισπήδηση” στην Εκκλησία Ελλάδος

Διαμαρτυρία της Εκκλησίας  Ελλάδος με επιστολή του κ. Ιερώνυμου προς τον Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Ο Αθηνών  στην Λευκωσία για τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ήταν πρόσφατα στην Αμερική για ιατρικές εξετάσεις , έφθασε στο γραφείο του επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας  Ελλάδος. Θέμα της επιστολής, για την ύπαρξη της οποίας ήταν ενήμερος ο ageliaforos.com ,   οι ομιλίες και δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για τα ζητήματα των προφητολογιών και της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίες αναρτώνται από την Μητρόπολη στην ιστοσελίδα της και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Αρχιεπίσκοπος προβληματιζόταν ιδιαίτερα κατά πόσο θα έθετε την επιστολή ενώπιον της σημερινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Τις προηγούμενες μέρες κάποιος Ιεράρχης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι τα όσα υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Μόρφου και με τον τρόπο που τοποθετείται δημοσίως ” δεν συνιστούν έκφραση προσωπικής άποψης, αλλά εγγίζουν τα όρια της αίρεσης”.

Τελικώς, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ , παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, αποφάσισε και ενημέρωσε σήμερα την Σύνοδο για την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια το θέμα να μείνει εντός της Συνόδου.

Για το λόγο αυτό ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου σε δηλώσεις,  μετά την συνεδρίαση, απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει στην ερώτηση του  ageliaforos.com κατά πόσον  ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Σύνοδο για επιστολή , που “έλαβε από Προκαθήμενο άλλης Εκκλησίας”.

Το τι έγινε στην Σύνοδο το αποκάλυψε απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ η δημοσιογράφος , Στέλλα Μιχαήλ. Σύμφωνα με το RIK   παράπονο για ποιμαντική εισπήδηση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Μητροπολίτη Μόρφου εκφράζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της ελλαδικής Εκκλησίας. Το παράπονο διατυπώνεται με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Όσα κατά καιρούς κηρύττει ο μητροπολίτης Νεόφυτος για τις προφητείες, τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, με κριτική για χειρισμούς και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ή ιεραρχών της εκκλησίας της Ελλάδος, επηρεάζουν το ποίμνιό της, σκανδαλίζοντάς το και παρασύροντας το, είναι το κεντρικό μήνυμα της επιστολής, η οποία ανεγνώσθη κατά τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αθηνών Ιερώνυμος μεταφέρει το παράπονο για τα προβλήματα διαποίμανσης που προκύπτουν στην Ελλάδα, καθώς αναπαράγονται αναφορές και ομιλίες του Μητροπολίτη Μόρφου μέσω διαδικτύου και ζητεί να μην υπάρχει ανάμειξη του ιεράρχη στα ελλαδικά ζητήματα, ούτε να επεμβαίνει στο πνευματικό έργο της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Νεόφυτου στη Σύνοδο ήταν ότι επειδή σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο και δεν επιθυμεί να προκαλεί προβλήματα, δεν προτίθεται να προβεί μέχρι τον Δεκέμβριο σε δημόσια τοποθέτηση.

Στην επιστολή διατυπώνεται σε πιο ήπιο τόνο και παράπονο για αναφορά του Αρχιεπισκόπου για την ώρα της πασχαλινής λειτουργίας στην Κύπρο, με τρόπο που ερμηνεύθηκε ως κριτική προς αντίστοιχη απόφαση της ελλαδικής Εκκλησίας”.

Έρχεται ο Αθηνών Ιερώνυμος

Στην Κύπρο θα βρίσκεται από την Πέμπτη 10 έως και το Σάββατο 12 Ιουνίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Βαρνάβα. Με την ευκαιρία των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 έτη της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο Μακαριώτατος θα παρευρίσκεται και θα συμμετάσχει στις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021

19:00΄-20:00΄ Προαύλιος χώρος νέου Καθεδρικού Ναού
Παρασημοφόρηση Ευεργετών Νέου Καθεδρικού Ναού, με το
παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής
Προσφώνηση Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου
Αντιφώνηση κ. Κόδρου Πηλακούτα εκ μέρους των ευεργετών
 

20:00΄-21:30΄ Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα
Κατάθεση ιερών Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων και Εσπερινός
Εγκαινίων, Εορτής Αποστόλου Βαρνάβα

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα
06:00΄ Έναρξη Όρθρου
07:00΄ Προσέλευση Αρχιερέων
Τελετή των Εγκαινίων-Καθαγιασμού Αγίας Τραπέζης
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξαρχόντων των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων
Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και Νέας Ιουστινιανής
και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

10:00΄-12:00΄ Μέγα Συνοδικό Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
Εισήγηση με θέμα: «Η διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας προς
το Έθνος»
Ομιλητής: Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος
Εισήγηση με θέμα: «Η προσφορά του Κυπριακού Ελληνισμού
στην Επανάσταση του 1821 και στους απελευθερωτικούς πολέμους
του Έθνους».
Ομιλητής: κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αν. Καθηγητής
Πανεπιστημίου Κύπρου
Συζήτηση

 

Share this post