Ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός πρώτος στο τριπρόσωπο για την Μητρόπολη Πάφου

Ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός πρώτος στο τριπρόσωπο για την Μητρόπολη Πάφου

Με ποσοστό 50,01% ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πάφου , Αρχιμανδρίτης Τυχικός (Βρυώνης) ήρθε πρώτος στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του τριπροσώπου , από το οποίο η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη. Εκκλησιαστικές πηγές προεξοφλούν ότι “ο Αρχιμ. Τυχικός έχει εξασφαλισμένη την εκλογή”. Σημειώνεται ότι ο κ. Τυχικός δεν εμφανίστηκε, πριν από τις σημερινές εκλογές , στα Μέσα Ενημέρωσης. 

Δεύτερος στο τριπρόσωπο εισήλθε ο Αρχιμ. Ιωάννης , Ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα-Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (29,99%) και τρίτος ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος (14,57%). Εκτός του τριπροσώπου ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος (5,06%).

 

Σύμφωνα με τις ίδιες εκκλησιαστικές πηγές ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, “γνωρίζοντας τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνει τον Επίσκοπο Αμαθούντος να διεκδικήσει τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Πάφου”. Μια άλλη άποψη αναφέρει ότι η υποψηφιότητα Αμαθούντος “τέθηκε για να αποκλειστεί από το τριπρόσωπο ο Καρπασίας και να διευκολυνθεί η επιλογή στην Σύνοδο”.

Ως “ο μεγάλος χαμένος” χαρακτηρίζεται ο Επίσκοπος Καρπασίας, ο οποίος έμεινε εκτός του τριπροσώπου και “μακράν των ψήφων που έλαβαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Ιωάννης και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος”. 

Μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού της Πάφου.

Ενστάσεις κατά της εκλογικής διαδικασίας  μπορούν  να υποβληθούν  γραπτώς   στο Γραφείο του  Εφόρου Εκλογής. Η περίοδος ενστάσεων λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 13:00).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος δήλωσε στο ΡΙΚ  πως η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει την Πέμπτη (23.2. 2023)  για να επικυρώσει το τριπρόσωπο.

Διευκρίνισε πως την ίδια μέρα θα οριστεί και η ημερομηνία που θα συγκληθεί εκ νέου η Ιερά σύνοδος για να επιλέξει τον Μητροπολίτη Πάφου.  Αν επικυρωθεί το τριπρόσωπο, πληροφορίες μας αναφέρουν, πως η εκλογή μπορεί να γίνει αυθημερόν. 

 

Share this post