Ο Αρχιεπίσκοπος Giovanni Pietro Dal Toso για την σεξουαλική κακοποίηση: Να δούμε το πρόβλημα μέσα από τα μάτια των θυμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Giovanni Pietro Dal Toso για την σεξουαλική κακοποίηση: Να δούμε το πρόβλημα μέσα από τα μάτια των θυμάτων.

Η διορισμός  από την Αγία Έδρα τον περασμένο Φεβρουάριο ως  Αποστολικού Νούντσιου στη Λευκωσία του Αρχιεπισκόπου Giovanni Pietro Dal Toso ενισχύει τη διατήρηση της πίστης σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ο Αρχιεπίσκος Giovanni Pietro Dal Toso είναι ουσιαστικά ο εκκλησιαστικός διπλωμάτης της Αγίας Έδρας στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

 Σε μια συζήτηση με την εφημερίδα “ΟΦιλελεύθερος ” της   Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Giovanni Pietro Dal Toso (Τζιοβάνι Πιέτρο Νταλ Τόσο)  αναλύει τους δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο και το Βατικανό. Παρουσιάζει  την Κύπρο ως “μια γέφυρα, που συνδέει την Ευρώπη με τα ανατολικά βασίλεια”.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Dal Toso, αυτό το όραμα ενσωματώνεται σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που απολαμβάνει τη συμμετοχή του Βατικανού και επιδιώκει να καλλιεργήσει τον διαθρησκειακό διάλογο εντός της Κύπρου. Εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας (τόσο της Μαρωνιτικής όσο και της Λατινικής κοινότητας) και του Ισλάμ συζητούν για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την αποφυγή συγκρούσεων, λέει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Giovanni Pietro Dal Toso (δ) με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό στο Τμήμα Γενικών Υποθέσεων της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Edgar Peña Parra

Επίσης, αναφέρεται  στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία και η χριστιανική κοινότητα και απαντά στο τι κάνει το Βατικανό για να αποδώσει δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος τονίζει:”Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή: να δούμε το πρόβλημα μέσα από τα μάτια των θυμάτων. Νομίζω ότι κανένα ίδρυμα δεν έχει κάνει περισσότερα από την Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια για να επουλώσει παλιές πληγές και να αποτρέψει την εμφάνιση νέων. Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα; Νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες που έθεσε τα τελευταία χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος και πριν από τον Πάπα Βενέδικτο. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό, αλλά -όπως μπορείτε να φανταστείτε- πρέπει επίσης να ξεπεράσουμε τα πολιτιστικά εμπόδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα ιδρύματα της Εκκλησίας για την προώθηση της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων. Έχουμε εδώ στην Κύπρο υπέροχα παραδείγματα : σκεφτείτε μόνο πόσοι Κύπριοι έχουν σπουδάσει και συνεχίζουν να σπουδάζουν στα καθολικά σχολεία μας στη Λευκωσία και τη Λεμεσό”.

 Να διαφυλάξουμε την πίστη μας σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει | Φιλελεύθερος | Philenews

Share this post