Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συλλειτούργησε με τον Λεμεσού Αθανάσιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συλλειτούργησε με τον Λεμεσού Αθανάσιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος τέλεσε σήμερα, Κυριακή (15.1. 2023) , την πρώτη, μετά την ενθρόνιση του, Θεία Λειτουργία, στην γυναικεία ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, στο Πεντάκομο της Λεμεσού.  

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος,  Νικόλαος., χωρίς να φέρουν, όπως είναι η κανονική τάξη, αρχιερατική μίτρα.  

Από αβροφροσύνη του Αρχιεπισκόπου  εψάλη από τους ιεροψάλτες , εκτός από την δική του,  η  φήμη του Μητροπολίτη Αθανάσιου και του Επισκόπου Νικολάου.

Στα εκκλησιαστικά δίπτυχα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος μνημόνευσε μαζί με τους Πατριάρχες και τους Προκαθημένους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών  και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, όπως είχε κάνει και τα Χριστούγεννα , την επομένη της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Το Σύμβολο της Πίστεως και το Πάτερ Ημών ανέγνωσε η Ηγουμένη , μοναχή Ολυμπιάς.

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος προσφώνησε με θερμά λόγια τον Αρχιεπίσκοπο και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του για το καλό της Εκκλησίας Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Αθανάσιο. 

Επίσης,  σημείωσε ότι επέλεξε να τελέσει την πρώτη, μετά την ενθρόνιση του, Λειτουργία στην Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, διότι έχει νωπές τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια , όταν επισκεπτόταν την Μονή με τους μακαριστούς γονείς του. «Εδώ σταματούσα και άναβα κερί κάθε φορά , που ως Επίσκοπος Αρσινόης και Μητροπολίτης Πάφου, πήγαινα στην Λευκωσία από την Πάφο», είπε συγκινημένος και πρόσθεσε: “Ήταν για μένα ένα τάμα στον Άγιο Γεώργιο, αφού και ως κληρικός δεν άλλαξα το όνομα , με το οποίο βαπτίστηκα”. 

 

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Ευαγγελική περικοπή για την ίαση των 10 λεπρών μας δίνει τρία διδάγματα : Πίστη, σεβασμό προς τους ιερείς και να μην είμαστε αγνώμονες.

*Αύριο αναμένεται να εκδοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο η Εγκύκλιος, η οποία θα καθορίζει τα θέματα της εκλογής νέου Μητροπολίτη Πάφου. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα θέσουν υποψηφιότητα οι Επίσκοποι Καρπασίας , Αμαθούντος και Νεαπόλεως. 

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post