Ο Αρχιεπίσκοπος επίτιμος διδάκτωρ της Σερβικής ΒΑΕΤ

Ο Αρχιεπίσκοπος επίτιμος διδάκτωρ της Σερβικής ΒΑΕΤ

Του Αρχιμ. Τριφύλλιου  Ονησιφόρου

Το απόγευμα της Παρασκευής,  16ης Αυγούστου, σε μία σεμνή συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο πρόεδρος της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Δρ. Dragan Damjanovic, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα της Ακαδημίας Δρ. Divan Canacevic, απένειμαν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος και διά βίου μέλους της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Μαζί με τη βεβαίωση αναγόρευσης, απονεμήθηκε στο Μακαριώτατο τιμητικό δίπλωμα, στο οποίο εικονίζεται η μορφή του πρώτου Αρχιεπισκόπου της Σερβικής Εκκλησίας Αγίου Σάββα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 χρόνων αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Σερβίας.

 

Επίσης, προσφέρθηκε το βιβλίο, που μόλις εκδόηκε,  με τον τίτλο «Το πλοίο πιο γρήγορο από τον χρόνο», το οποίο αναφέρει τις περιοδείες και σταθμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Κύπρο, Ελλάδα, Άγιον Όρος κλπ.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε εγκάρδια την αντιπροσωπεία της Βασιλικής Ακαδημίας και αντιδώρισε ένα αργυρό δίσκο με τις μορφές των ιδρυτών της αποστολικής Εκκλησίας Κύπρου, Παύλου και Βαρνάβα κι ένα αργυρό αντίγραφο του ψηφιδωτού της Μητροπόλεως Πάφου, όπου αναπαριστάνεται ο εκχριστιανισμός της πρώτης ευρωπαϊκής πόλης από τους δύο αποστόλους.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα,  που αφορούν εν γένει την Εκκλησία και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών.
Να αναφερθεί ότι η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών είναι το πρώτο «τη τάξει» ακαδημαϊκό ίδρυμα στη Σερβία, που ιδρύθηκε το 1841. Περιλαμβάνει τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Γεωεπιστημών, Χημικών και Βιολογικών Επιστημών, Τεχνικών Επιστημών, Ιατρικών Επιστημών, Γλωσσών και Φιλολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορικών Επιστημών και Καλών Τεχνών και Μουσικής.
Επίσης, υπό την Βασιλική Ακαδημία της Σερβίας στεγάζονται τα Ινστιτούτα Βαλκανικών Μελετών, Βυζαντινών Μελετών, το Γεωγραφικό Ινστιτούτο «Γιόβαν Σβίγιτς», το Εθνογραφικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Σερβικής Γλώσσας, το Ινστιτούτο Τεχνικών Επιστημών, το Μαθηματικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μουσικολογίας.

Share this post