Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ τέλεσε την Θ . Λειτουργία της Ανάστασης και τον Εσπερινό της Αγάπης

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ τέλεσε την Θ . Λειτουργία της Ανάστασης και τον Εσπερινό της Αγάπης

“Υπάρχει ο παντοδύναμος και αιώνιος Σωτήρας Χριστός, που καθηλώνει τη δύναμη των μεγάλων και ευτελίζει την ψευδώνυμη σοφία των σοφών….”

Παρά το μικρό , λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, εκκλησίασμα η Ακολουθία της Αναστάσεως είχε λαμπρό χαρακτήρα στον νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα , στην Λευκωσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ χοροστάτησε στον Όρθρο ,  προεξήρχε της Ακολουθίας της Ανάστασης και της Θείας Λειτουργίας, η οποία ακολούθησε . Μαζί του συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Καρπασίας, Χριστοφόρος, Νεαπόλεως , Πορφύριος και Μεσαορίας ,  Γρηγόριος.

Στην Πασχαλινή Εγκύκλιό του  ο Αρχιεπίσκοπος  ΧρυσόστομοςΒ ‘ η οποία  αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Κύπρου, ανέδειξε το πραγματικό νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο 

«…Η Ανάσταση του Κυρίου μας βεβαιώνει ότι πάνω από τα ανθρώπινα πάθη και τα εγκλήματα, πάνω από τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ατέλειες, πάνω ακόμη από την ύβρη και την αλαζονεία, πάνω, τέλος, από τη δύναμη των ισχυρών της Γης, υπάρχει ο παντοδύναμος και αιώνιος Σωτήρας Χριστός, που καθηλώνει τη δύναμη των μεγάλων και ευτελίζει την ψευδώνυμη σοφία των σοφών….», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος. 

Στον Καθεδρικό Ναό την Εγκύκλιο ανέγνωσε ο αρχιμανδρίτης Τριφύλλιος. 

 

 

Χρυσόστομος Β’: “Ο Χριστός καθηλώνει τη δύναμη των μεγάλων” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΣΗΜΕΡΑ , στις  10:00, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κατά την Πατριαρχική Τάξη έγινε η ένδυση του  Αρχιεπισκόπου  Χρυσοστόμου και των συγχοροστατούντων Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας,  Χριστοφόρου, Νεαπόλεως , Πορφυρίου και Μεσαορίας , Γρηγορίου, με τη συμμετοχή  κληρικών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας . 

Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι εν πομπή στον νέο Καθεδρικό Ναό , όπου εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης.

Το κατά Ιωάννην Ιερόν Ευαγγέλιον του Εσπερινού διαβάσθηκε σε διάφορες γλώσσες, στην ελληνική από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, γαλλική από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως ,  Πορφύριο, Τουρκική  ( για πρώτη φορά) από τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιμ. Γεώργιο Χριστοδούλου, Γερμανική από τον Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Κύπρου Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου, Λατινική από τον ιδιαίτ. Γραμματέα του Αρχιεπισκόπου Αρχιμ. Τριφύλλιο, αγγλική από τον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου π. Κυπριανό Κουντούρη, Ρουμανική από τον πρωτοπ. Πέτρο Ματέι, ιταλική από τον πρωτοπ. Δημοσθένη Δημοσθένους, αραβική από τον π. Ειρηναίο Αλταουΐλ και τέλος στην ελληνική και πάλι από τον διάκονο του Αρχιεπισκόπου , Μιχαήλ Νικολάου.


Ακολούθησε λιτανεία περιμετρικά τού ναού, ψαλλόντων των ιεροψαλτών τα αναστάσιμα απόστιχα και στο τέλος, μετά την απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος  ευχήθηκε σε όλους με την ευκαιρία της εορτής της Αναστάσεως και πρόσφερε  πασχαλινά αυγά . 

Share this post