Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

*Βαρθολομαίος: Τιμάμε τον Προκαθήμενο μιας παλαιφάτου Εκκλησίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Πατριαρχική Αυλή, προέπεμψε αδελφικά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ , ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα  επίσκεψη του στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Η λήξη της επίσκεψης επισφραγίστηκε με ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός . Ο κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη , παρέστη, ως συμπροεδρεύων, στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, της οποίας οι τακτικές συνεδριάσεις για τον μήνα Μάρτιο άρχισαν σήμερα  θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο , επισημαίνοντας ότι η σημερινή  ημέρα υπενθυμίζει παλαιές ιστορικές στιγμές , όταν Προκαθήμενοι Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, οι οποίοι παρεπιδημούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Βασιλεύουσα, λόγω διαφόρων συγκυριών, προσκαλούνταν από τους προκατόχους του και συμμετείχαν σε ενδημούσες Συνόδους, συμβάλλοντας στις εργασίες αυτών. “Κατ’ αναλογίαν τιμάται σήμερον και ο Προκαθήμενος μιας παλαιφάτου Εκκλησίας, της οποίας το αυτοκέφαλον ανάγεται εις την Γ’ Οικουμενικήν Σύνοδον”, σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας «τους άρρηκτους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς, που συνδέουν την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με την Αγιωτάτη Εκκλησία Κύπρου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η συνοδεία του, παρακάθησαν στην Πατριαρχική τράπεζα.

Νέος Μητροπολίτης Ίμβρου &Τενέδου
Χθες , η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου τον Επίσκοπο Ερυθρών και Ηγούμενο της Ι.Μ. Χάλκης, Κύριλλο. Η ενθρόνιση του θα γίνει στην Ίμβρο στις 21 Μαρτίου.

Ο νέος Μητροπολίτης , ο οποίος έχει Μικρασιατικές ρίζες , γεννήθηκε στο χωριό Λάμπου Μύλοι της Λέσβου στις 11 Νοεμβρίου 1963. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1988. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1990 και πρεσβύτερος τον Μάρτιο του 1991. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και ως Εφημέριος στη Σμύρνη, όπου εργάστηκε για την ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Επίσκοπος με τον τίτλο Ερυθρών. Η χειροτονία έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Επισκόπου Σμύρνης. Ήταν η πρώτη χειροτονία μετά το 1922. Την προηγούμενη μέρα είχε ενθρονιστεί ο πρώτος , μετά το 1922 , Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος. Ο κ. Κύριλλος ήταν βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και εκτελούσε παράλληλα χρέη πνευματικού στην Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινούπολης. Τον περασμένο Μάϊο του ανατέθηκαν και τα καθήκοντα του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Share this post