O αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

*Μαργαρίτης Σχοινάς : Κομβικοί  για το μέλλον της Ευρώπης οι  πυλώνες της ανθεκτικότητας και της συνοχής.

*Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ έχουμε την ανάληψη από κοινού των βαρών της κρίσης, δήλωσε στην εφημερίδα “Πολίτης”

Την πρώτη δημόσια ομιλία του στην Κύπρο έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ( Κομισιόν) ,  Μαργαρίτης Σχοινάς, μέσω της διαδικτυακής ημερίδας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ομιλία με ειδικό βάρος λόγω ακριβώς των συνθηκών, που έχει δημιουργήσει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η πανδημική κρίση.
Στην ομιλία του ο κ.Σχοινάς, με επίκεντρο την κρίση που έφερε η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέλυσε τα στάδια που διέρχεται η ΕΕ, ενώ στη συνέχεια προσδιόρισε ως κομβικούς για το μέλλον της Ευρώπης τους πυλώνες της ανθεκτικότητας και της συνοχής.
Στη συνομιλία του με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου,  καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε με τρόπο αποκαλυπτικό αφενός σε παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την πανδημία, αφετέρου σε διδάγματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του κοινού , ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «από τα διδάγματα της κρίσης θα χτίσουμε» το μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε μάλιστα εμφατικά πως «ουδέν συμβατικό εργαλείο είναι επαρκές, εάν θέλουμε να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη» στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΕ πως «την αλλαγή των συνθηκών (στην ΕΕ) δεν θα την αποφασίσουν ούτε πρέσβεις, ούτε επίτροποι, ούτε ακαδημαϊκοί, ούτε ειδικοί… θα την επιβάλει το ωστικό κλήμα της κοινωνία…».

Στην παρέμβασή του ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υποστήριξε πως στην μεταπανδημική περίοδο η Ευρώπη οφείλει να ενσωματώσει και τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας και αλληλεγγύης με χώρες, που έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι η Κίνα.

Την διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησαν τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, βουλευτές, πρώην υπουργοί, διπλωμάτες, στελέχη επιχειρήσεων, τεχνοκράτες και φοιτητές.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη καλούνται να βρουν συναινέσεις για δύο θέματα: τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Γιάννη Σεϊτανίδη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα “Πολίτης ” ο κ. Σχοινάς επισημαίνει τις βασικές αρχές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες βδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Χρειαζόμαστε μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», τονίζει ο κ. Σχοινάς.
Και εξειδικεύει το νέο Σύμφωνο, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
-Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων.
-Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
-Επιμερισμός των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.


Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τα κράτη-μέλη ο κ. Σχοινάς παραδέχεται ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας κλονίστηκε, αλλά όχι οι αρχές και οι αξίες που τον χαρακτηρίζουν. Και τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης» και τονίζει: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετατρέπουμε την τεράστια πρόκληση της οικονομικής επανεκκίνησης σε ευκαιρία».

Σε ερώτηση  για τις ενστάσεις κρατών-μελών στην πρόταση της Επιτροπής, ο Έλληνας επίτροπος τονίζει ότι «θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για κάποιους που χάνουν και κάποιους που κερδίζουν, αυτή η συζήτηση είναι πια ξεπερασμένη. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ έχουμε την ανάληψη από κοινού των βαρών της κρίσης, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία» και προειδοποιεί: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η εσωτερική μας αγορά, η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος μας, τη στιγμή μάλιστα που οι εταίροι μας διεθνώς έχουν επίσης προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα παροχής ρευστότητας. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει».

Ο κ. Σχοινάς λέει ακόμα ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η αιρεσιμότητα έτσι, όπως τη ζήσαμε στη μνημονιακή εποχή. Εδώ έχουμε μια απειλή που μας αγγίζει όλους» και διευκρινίζει ότι «η εκταμίευση των πόρων θα συνδέεται με στόχους και θα συναρτώνται με την υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η ιδιοκτησία των διαδικασιών αυτών θα είναι εθνική και αποτέλεσμα συμφωνίας, όχι μονόπλευρης επιβολής».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ακόμα ότι «πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση σε γερά θεμέλια της ανθεκτικότητας και της συνεκτικότητας της Ευρώπης».

 

Share this post