Ο Αναστασιάδης συγχάρηκε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ο Αναστασιάδης συγχάρηκε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ευχαριστίες Γενικού Ελεγκτή για τον διορισμό του και την συνεργασία με “τα όποια σκαμπανεβάσματα και τα όποια θέματα είχαν προκύψει κατά καιρούς”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2021 από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «η προσπάθεια είναι κάθε χρόνο να αυξάνουμε και την ποιότητα και τον όγκο της εργασίας. Ο έλεγχος συμβάλλει στην καλύτερη διακυβέρνηση από μέρους του κράτους.

Σας ευχαριστώ και για τον διορισμό μου το 2014 και για τη συνεργασία με τα όποια σκαμπανεβάσματα και τα όποια θέματα είχαν προκύψει κατά καιρούς».

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε επίσης και τις ειδικές εκθέσεις της Υπηρεσίας, και τόνισε ότι η εργασία που παράγεται από την Ελεγκτική  Υπηρεσία είναι συλλογική.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ για τον διεξαγόμενο έλεγχο, την όλη διαδικασία και γενικότερα την αμεροληψία, μπορεί πολλές φορές να παρερμηνεύονται ορισμένες ενέργειες, ιδιαίτερα με προκαταρκτικές διαρροές όσον αφορά τα προκαταρκτικά ευρήματα προ της λήψης της απάντησης, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος ο οποίος είναι και ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος, ιδιαίτερα όταν τεκμηριώνεται με βάση τις απαντήσεις του ερευνώμενου.  Αυτό που έχει σημασία είναι, όπως πολύ ορθά επισημαίνεται, ότι μπορεί να υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια των θεμάτων, όχι ως προς την αυστηρότητα του ελέγχου, αλλά ως προς είτε διαρροές είτε ευρήματα είτε πολλές φορές στην προσήλωση με αυστηρότητα στο γράμμα του νόμου. που κάποιες στιγμές δεν είναι η άρνηση να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά η αυστηρότητα που δημιουργεί ανελαστικότητα με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται κάποιες ζημιογόνες για τα δημόσια οικονομικά συνέπειες, με την έννοια ότι οι πλείστοι των δημοσίων υπαλλήλων προ του κινδύνου να αντιμετωπίσουν είτε την κατηγορία είτε την κριτική ότι ενδεχόμενα να εμπλέκονται, αποποιούνται των ευθυνών τους και παρατηρείται κωλυσιεργία και μεταφέρουν τις ευθύνες στους υπουργούς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια καθυστέρηση στην προώθηση έργων.

Όμως αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά στην ανάγκη για έλεγχο και θέλω να το υπερτονίσω και να το υπογραμμίσω αυτό.

Ευχαριστώ θερμά για τη μακρά συνεργασία από το 2014. Ουδέποτε στη ζωή μου κράτησα πικρίες που ενδεχόμενα να δημιουργήθηκαν από διαφωνίες κλπ. Είναι ανθρώπινες απλά στιγμές για μένα και τίποτα πέραν τούτου. Εύχομαι να συνεχίσετε κατά τον ίδιο τρόπο το έργο σας και με τους επόμενους που θα διαδεχθούν. Συγχαίρω θερμά τη διευθυντική ομάδα που χάρη και στις δική τους βοήθεια γίνεται κατορθωτό το έργο της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Share this post