Ο Αναστασιάδης έλεγξε τα νέα μέτρα

Ο Αναστασιάδης έλεγξε τα νέα μέτρα

*Οι νεκροί έφθασαν τους τρεις , τα κρούσματα τα 132

*Ασθενής εκλιπαρεί για εξέταση .

Σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας μετέβη σήμερα  ο πρόεδρος Αναστασιάδης και είδε «εκ του σύνεγγυς» , εάν τα απαγορευτικά μέτρα, που αφορούν τις μετακινήσεις εφαρμόζονται.
Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να λάβει ιδίαν γνώση για την κατάσταση στην πρωτεύουσα. Η δειγματοληψία στο πρόεδρο Αναστασιάδη έδειξε ότι είναι αρνητικός στον ιό.
Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης είχε διαβουλεύσεις με υπουργούς και συνεργάτες τους για να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων, όπως για παράδειγμα του αριθμού 8998, από τον οποίο οι πολίτες μπορούν να παίρνουν άδεια για τις μετακινήσεις τους. Το πρόβλημα , που οφειλόταν στις πολλές κλήσεις, φαίνεται να επιλύθηκε το βράδυ , ενώ ο κ. Αναστασιάδης έδωσε σαφέστατες οδηγίες για το χρονικό πλαίσιο των μετακινήσεων και αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.
Στο μεταξύ , σε συνέντευξη τύπου ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο.
Όπως είπε πρόκειται για 2 που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, 4 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης και 2 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
*Ένα πρόσωπο υπέκυψε και ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους τρεις, ενώ ένα βρέφος 3 μηνών νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή κατάσταση. Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Με βάση αυτά τα  δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Ασθενής εκλιπαρεί την υπηρεσία 1420

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη ασθενής ο οποίος μίλησε στο OMEGA TV και στην εκπομπή «Αιχμές».
Όπως ανέφερε ο ασθενής εδώ και πέντε μέρες παίρνει τηλέφωνο στο 1420 και ζητά όπως ληφθούν από τον ίδιο δείγματα για εξέταση, καθώς ο πατέρας του έχει νοσήσει από τον ιό. Tην ίδια ώρα που και ο ίδιος έχει σοβαρά συμπτώματα, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας εκ των αρμοδίων δεν έσπευσε για να ληφθεί δείγμα από τον ίδιο.
Σήμερα Τετάρτη, όπως ανέφερε ειδοποιήσαν ότι θα λάβουν από τον ίδιο δείγμα για εξετάσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο πατέρας του ασθενή είναι ο πρωτοψάλτης της Μητρόπολης Κιτίου, ο οποίος διακονεί στον Άγιο Φανούριο Αραδίππου. 

 

Συλλήψεις και καταγγελίες

Στην σύλληψη προσώπων που επέβαιναν σε όχημα στην λεωφόρο Στροβόλου, στην συμβολή έναντι του Δημαρχείου Στροβόλου στην πρωτεύουσα προέβη αργά το βράδυ η Αστυνομία. Όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο πρόσωπα, αρχικά αρνήθηκε τον έλεγχο, ωστόσο τα περιπολικά στην περιοχή – συνολικά συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο οκτώ αστυνομικά οχήματα – ανέκοψαν το όχημα.

Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν είχαν κανένα δικαιολογητικό, αρνούνταν να δώσουν και τον λόγο της παραβίασης των σχετικών διαταγμάτων, αλλά και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής που αναστατώθηκαν από τις φωνές και την φασαρία, προχώρησαν και σε έντονη φραστική επίθεση προς Αστυνομικούς. Η Αστυνομία, αφού ασφάλισε το όχημά τους, τους συνέλαβε για τα περαιτέρω.

Σε πολλές καταγγελίες  προχώρησε η Αστυνομία τις τελευταίες 12 ώρες για παραβάσεις του διατάγματος απαγόρευσης αχρείαστων μετακινήσεων.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 06.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα σήμερα σημειώθηκαν 291 καταγγελίες σε σύνολο 5033 ελέγχων.

*Τα έντυπα για τις διακινήσεις, που πρέπει να κατέχουν οι πολίτες είναι:

Πάγωμα δόσεων

Όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών θα αφορά το πάγωμα δόσεων δανείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος” το  πάγωμα δόσεων –αναστολή- θα αφορά τόσο επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους όσο και φυσικά πρόσωπα, τα οποία εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους κανονικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια δεν πρέπει να παρουσίαζαν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών στις 29 Φεβρουαρίου,  αλλά δημιουργήθηκαν επιπτώσεις αργότερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Λέγεται πως τη αναστολή δόσεων θα έχει διάρκεια εννέα μήνες, μέχρι δηλαδή και το τέλος του χρόνου. Αν και η αρχική σκέψη ήταν για αναστολή για περίοδο έξι μηνών, εντούτοις, μετά από διαβούλευση και με τις τράπεζες, αυξάνεται στους εννέα μήνες, ώστε να βοηθηθούν περαιτέρω και όσοι δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα.
Το πάγωμα των δόσεων θα γίνει μέσω σχετικού διατάγματος, αφού πρώτα ψηφιστεί η απαιτούμενη νομοθεσία που θα δίδει αυτό το δικαίωμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τ/Κ ΜΜΕ ΓΙΑ 34 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ Τουρκοκυπριακά μέσα μετέδωσαν την πληροφορία ότι σε ένα ξενοδοχείο που έχει τεθεί σε καραντίνα στην Αμμόχωστο, τα πρώτα τεστ για τον κορονοϊό έδειξαν ότι υπάρχουν 34 νέα κρούσματα. Η τ/κ πλευρά προχωρά σε επαναληπτικά τεστ για την επιβεβαίωση της πληροφορίας.


Όπως μεταδίδει η Χαμπέρ Κίμπρις «μια σοβαρή κατάσταση προέκυψε μετά από τεστ κορονοϊού που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Salamis, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα πριν από δύο εβδομάδες».
Από τα 100 τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες τα αποτελέσματα για 34 είναι θετικά. Πρόκειται για τεστ με «γρήγορο κιτ» με αναλογία ακρίβειας 65%. Για αυτόν τον λόγο, οι τ/κ αρχές προχωρούν σε επαναληπτικά τεστ, για να εξακριβώσουν την όλη κατάσταση.
Ανάμεσα στα 34 άτομα υπάρχουν «αστυνομικοί» που φρουρούν το ξενοδοχείο που έχει τεθεί σε καραντίνα. Επτά από αυτούς τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα, μεταδίδουν τα τ/κ μέσα.
Η Κίμπρις Ποστασί μεταδίδει την είδηση ότι ο «υπουργός Υγείας», Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως τα νέα κρούσματα, αφού αναμένονται τα αποτελέσματα των επαναληπτικών τεστ. Αναμένεται επίσημο ανακοινωθέν για την νέα εξέλιξη.

Share this post