Ο Αναστασιάδης «έκοψε» τον Χρ. Στυλιανίδη

Ο Αναστασιάδης «έκοψε» τον Χρ. Στυλιανίδη

*Όλοι στην Ευρώπη περίμεναν την ανανέωση της θητείας του

*Αλλαγή επιτρόπου χωρίς να έχει αλλάξει η κυβέρνηση δεν ξανάγινε

Του Γ. Λακόπουλου*

Για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο ευρωπαϊκό κοινοτικό κέντρο, δυο αστέρια αναδείχθηκαν στο Μπερλεμόντ, από το Κολέγιο των Επιτρόπων της εποχής Γιούνγκερ: ο Ολλανδός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς από τους Ευρωσοσιαλιστές και ο Κύπριος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η ανάδειξη του Τίμερμανς αναγνωρίσθηκε από τη χώρα του και από το Συμβούλιο Κορυφής, που τον ονομάτισε ως πρώτο αντιπρόεδρο της νέας Κομισιόν- αφού λόγω συσχετισμών δεν έγινε πρόεδρος.
Για τον Στυλιανίδη όλοι στην Ευρώπη περίμεναν την ανανέωση της θητείας του. Όχι μόνο, γιατί αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επιτρόπους όλων των εποχών, αλλά και γιατί ήταν βέβαιο ότι στη νέα σύνθεση της Επιτροπής θα εξασφάλιζε μια σημαντική επιτυχία για την Κύπρο: ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Ίσως και θέση αντιπροέδρου.
Λέγεται μάλιστα ότι το συζητούμενο οριζόντιο χαρτοφυλάκιο για την Αφρική ήταν κομμένο στα μέτρα του. Ως αναγνώριση των κοινοτικών κυβερνήσεων για τη δουλειά που έκανε σε ολόκληρο τον πλανήτη με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές -για τις οποίες αφήνει πίσω του ένα υπερεξοπλισμένο Κέντρο επιχειρήσεων και ένα λειτουργικό πρόγραμμα παρέμβασης- αλλά και τα προσφυγικά ρεύματα.
Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν και στα δύο μέτωπα: 
Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RescEU είναι ο πιο σημαντικός ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και θα σώσει ζωές και περιουσίες σε όλη την Ευρώπη”, έγραφαν τα διεθνή ΜΜΕ και στην ούγια υπήρχε η υπογραφή του Στυλιανίδη.
Ευλόγως,  η ανανέωση της θητείας του στην Επιτροπή θεωρούνταν από όλους περισσότερο από σίγουρη. Ποιά σοβαρη κυβέρνηση κόβει έναν επιτυχημένο Επίτροπο που η ίδια είχε προτείνει;

Παρόλα αυτά επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη- επίσης ενταγμένο στο ΕΛΚ- να βυσσοδομεί εναντίον του λαμπρού επίτροπου της χώρας του και να μεθοδεύει τον αποκλεισμό του από καιρό. Για προσωπικούς λόγους.
Αυτή η εθνικά επιζήμια για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα στάση, αποδίδεται στην επίμονη άρνηση του Στυλιανίδη να προσφέρει κάλυψη στο σκάνδαλο με τις «χρυσές βίζες» που δίνει ακόμη και σε ύποπτα πρόσωπα το κυπριακό κράτος και έχει εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό σκάνδαλο.


Για το θέμα αυτό υπήρχαν σοβαρές αντιδικίες μεταξύ των δυο ανδρών. Αλλά μόνο ως εκδίκηση θα μπορούσε να εκληφθεί η απόφαση Αναστασιάδη να ασκήσει το προνόμιο του όχι μόνο εναντίον του Στυλιανίδη, αλλά και εναντίον της …χώρας του.
Αλλαγή επιτρόπου χωρίς να έχει αλλάξει η κυβέρνηση δεν ξανάγινε. Η επιλογή του Κύπριου προέδρου αφήνει ακόμη πιο αλγεινές εντυπώσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αποκλεισμός του- ιδίου κόμματος- επιτυχημένου Επιτρόπου με διεθνή αναγνώριση -και προηγουμένως αναγνωρισμένου πολιτικού στην Κύπρο- έγινε υπέρ της ¨αδύναμης υποψηφιότητας της εκλεκτής του Στέλλας Κυριακίδου¨.
Η προταθείσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διεκδικήσει καλό χαρτοφυλάκιο και ως εκ τούτου είναι επιλογή που βλάπτει τα κυπριακά συμφέροντα- όπως και τα ελληνικά άλλωστε. Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα βιογραφικά Στυλιανίδη- Κυριακίδου και να παραβάλλει το πολιτικό τους εκτόπισμα.
Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο Αναστασιάδης -που παραμένει απολογούμενος στην Ευρώπη για το σκάνδαλο με τις βίζες στο οποίο εμπλέκεται και το ιδιωτικό γραφείο του- προσέθεσε ένα δεύτερο σκάνδαλο αποκλείοντας για λόγους εκδίκησης τον ακέραιο και επιτυχόντα επίτροπο της χώρας του. Χωρίς προσχήματα.
Τουλάχιστον,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκοψε τον Δημ. Αβραμόπουλο με πρόσχημα την ατυχή δήλωση του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που ακύρωνε προηγούμενη τοποθέτησή του στο Κολέγιο, ώστε να βάλει στη θέση του τον, αναγνωρισμένο υποστηρικτή των Πρεσπών, Μαργαρίτη Σχοινά.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι εξιλεώνεται για τις προηγούμενες αστοχίες του σ’ αυτό το θέμα. Ο Αναστασιάδης πώς θα εξιλεωθεί για την «τιμωρία» ενός διακεκριμένου ευρωπαϊστή με καθολική αναγνώριση και έργο, επειδή απλώς πρόταξε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη νομιμότητα στις ανατολίτικες συγκαλύψεις υπόπτων συναλλαγών του συστήματος Αναστασιάδη;

*Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συγγραφέα τους

Share this post