Ο Αναστασιάδης ανακοινώνει τα νέα μέτρα για την οικονομία

Ο Αναστασιάδης ανακοινώνει τα νέα μέτρα για την οικονομία

“Σχέδιο βήτα” μπορεί να φτάσει μέχρι το €1,5 δισ., αναλόγως των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα.

Με διάγγελμα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει απόψε  τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας.
Ο πρόεδρος  θα απευθύνει το διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έχει ορισθεί για τις επτά το βράδυ.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου για το νέο πλάνο της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντόνας,  δήλωσε ότι πτυχές του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή.
Μιλώντας στην “Πρώτη Ενημέρωση” του ΡΙΚ  εξήγησε ότι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι εντός των δυνατοτήτων της κυβέρνησης,  αλλά και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο κύριος Σεντόνας ανέφερε ότι το πακέτο εμπεριέχει πρόνοιες στήριξης των επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επίσης, ανέφερε  ότι διατηρείται η πρόνοια για εφάπαξ χορηγία προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος, τόνισε,  η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Το νέο πακέτο, είπε ο κύριος Σεντόνας, αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου,  το οποίο ξεκίνησε στις αρχές της πανδημίας και εμπλουτιζόταν συνεχώς στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης

Στο Υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν το πρωί  οι τελευταίες πινελιές του «σχεδίου βήτα» για στήριξη τω επιχειρήσεων και το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο απόψε στις  7.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Λεύκου Χρίστου στην  StockWatch από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών και του προεδρικού, προσχέδιο των μέτρων τέθηκε χθες υπόψη του ΠτΔ ο οποίος αντήλλαξε απόψεις με τους αρμόδιους υπουργούς στη βάση και κάποιων εισηγήσεων, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εργοδοτικών οργανώσεων και άλλων φορέων της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Η τεχνοκρατική ομάδα του Υπουργείου, που επεξεργάζεται τα μέτρα, προέβη σε μία καταρχήν κοστολόγηση του σχεδίου, προκειμένου το ύψος των δαπανών να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση αυτό που είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο,  το οποίο απέσυρε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση.
Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των διεργασιών στο Υπουργείο μπορεί να φτάσει μέχρι το €1,5 δισ., αναλόγως των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα.


Το «σχέδιο βήτα» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδότηση των επιτοκίων για δάνεια,  που θα παραχωρηθούν μέσω σχετικών προγραμμάτων στήριξης προς τις επιχειρήσεις από θεσμικές τράπεζες της ΕΕ. Το κόστος της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ €200 και €250 εκ.
Τα δάνεια,  τα οποία θα δοθούν μέσω των προγραμμάτων για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, θα είναι χρονικής διάρκειας μέχρι έξι χρόνων.
Η επιδότηση από το κράτος των επιτοκίων ενδέχεται να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση (που είναι η πρώτη τριετία) η επιδότηση θα ανέρχεται μεταξύ 1,5% μέχρι 2% και στη δεύτερη φάση, δηλαδή την επόμενη τριετία, το ποσοστό της επιδότησης θα μειωθεί από 0,5% μέχρι 1%.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Υπουργείο, ότι η απευθείας στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που εργοδοτούν μέχρι 9 υπαλλήλους και των αυτοτελώς εργαζομένων με εφάπαξ ποσό θα συνεπάγεται ένα κόστος μεταξύ €150 εκ. και €200 εκ.


Τα δάνεια,  τα οποία θα παραχωρήσουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, μέσω των προγραμμάτων θεσμικών ευρωπαϊκών τραπεζών, θα είναι χαμηλότοκα και εγγυημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα φτάσουν τα €400 εκ. με €450 εκ.
Μεσαίες επιχειρήσεις θα τύχουν χρηματοδότησης μέσω του κρατικού ταμείου επιχειρηματικότητας με χαμηλό και επιδοτούμενο επιτόκιο, με κόστος μεταξύ €200 εκ. και €300 εκ.
Το “σχέδιο βήτα” προβλέπει επίσης για το 2020 διαγραφή του τέλους €350 που καταβάλλεται στον έφορο εταιρειών.
Επίσης , προβλέπονται  και φορολογικά κίνητρα για αποπληρωμή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για μισθωτούς με χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων για να δώσει δυναμική στον κλάδο που είναι βαριά πληττόμενος, όπως και η ξενοδοχειακή βιομηχανία για την οποία η κυβέρνηση θα ετοιμάσει ευρύτερο πακέτο στήριξης του τουρισμού.
Από το προεδρικό έχει διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση έλαβε διαβεβαιώσεις από εγχώριες τράπεζες ότι θα υλοποιήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητα βιώσιμων επιχειρήσεων με την παροχή νέων μακροπρόθεσμων δανείων.
Οι πληροφορίες φέρουν σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να έχουν ήδη ανταποκριθεί στα αιτήματα κάποιων εκ των μεγάλων αλλά φερέγγυων πελατών τους για ενίσχυση της ρευστότητας τους με την παροχή νέων δανείων.
Το ΥΠΟΙΚ  μελετά το ενδεχόμενο, μετά από εισήγηση του ΠτΔ, αυτά τα δάνεια να  περιληφθούν στο πακέτο για επιδότηση του επιτοκίου τους με αναδρομική ισχύ.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ απηύθυναν και χθες “δραματική έκκληση” προς την κυβέρνηση και τη βουλή να λάβουν υπόψη τα μηνύματα των επιχειρήσεων,  των οποίων η ρευστότητα εξαντλείται και οι δυνατότητες επιβίωσης τους μειώνονται.

 

 

 

Share this post