Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Ελλάδος

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Ελλάδος

Μετά από 24  χρόνια ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, το ΕΔΑΔ έκανε δεκτή την προσφυγή του με την ακρόαση να αναμένεται προσεχώς στο Στρασβούργο. 

 Το 1988, ο Οτσαλάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρκική φυλακή, είχε αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα για να αποφύγει τη σύλληψη από την Τουρκία, όπου θεωρείτο τρομοκράτης, επειδή επιδίωκε ένα αυτόνομο Κουρδιστάν. 

Στην προσφυγή του, ο Κούρδος ηγέτης υποστήριξε πως οι πρακτικές εναντίον του αντέβαιναν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών στην Κένυα, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Τα δύο μέρη έχουν στη διάθεσή τους 12 εβδομάδες για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο Δικαστήριο.

Share this post