Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Οβάλ Γραφείο

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Οβάλ Γραφείο

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έγινε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ, παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Μάϊκλ Πενς και του Υπουργού Υγείας κ. Άλεξ Έϊζαρ.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο: α) για την αποστολή εκπροσώπου του κατά την τελετή της ενθρονίσεως, β) για την αποστολή θερμού συγχαρητηρίου γράμματος επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, γ) για την θερμή υποστήριξή του προς τον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και δ) για την διαρκώς επιδεικνυομένη ευαισθησία του Προέδρου σε θέματα προστασίας των χριστιανών ανά τον κόσμο.

© Official White House Photo by Shealah Craighead

Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία και υπεσχέθη κάθε υποστήριξη στις δραστηριότητες και το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Τράμπ αναφέρει:
“Σεβασμιώτατε,
Σας απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια για την ενθρόνισή σας ως Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Μελάνια και εγώ συμμετέχουμε με την οικογένεια και την κοινότητά σας στον εορτασμό του σημαντικού αυτού γεγονότος.

Το Έθνος μας στην μακρά του ιστορία αντλεί δυνάμεις από την Πίστη. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας να ενσταλάξετε και να καλλιεργήσετε τις ιερές αξίες, τις οποίες η χώρα μας αγαπά. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρει παρηγορία και θεραπεία, καθώς και μεγάλη χαρά, αλληλεγγύη και ειρήνη. Για τους Ορθοδόξους πιστούς της Αμερικής, η εκκλησία αποτελεί το επίκεντρο των πιο σημαντικών στιγμών και ορόσημο της ζωής.

Είθε ο Θεός να σας ευλογεί και να συνεχίσει να ευλογεί την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ειλικρινώς,
(υπογραφή)
Ντόναλντ Τραμπ”

 

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος,  συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αλέξανδρο Καρλούτσο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, μετέβη στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στο ετήσιο «Ministerial to Advance Religious Freedom» που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το υπό τη διεύθυνση του Πρέσβεως Samuel Brownback «Γραφείο για τα Θρησκευτικά Δικαιώματα Διεθνώς», που τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Την ίδια μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος συμμετείχε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την ηγεσία του κ. Αντωνίου Λυμπεράκη, με την υψηλή παρουσία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δέχθηκε στο γραφείο του την επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αλέξη Φαίδωνος- Vadet, ο οποίος του παρέδωσε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη για την εκλογή και ενθρόνισή του.


Στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης προσέθεσε ότι: «Αναλαμβάνετε αυτό το θεάρεστο έργο σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή και όντας βέβαιος για την επιμέλεια που θα επιδείξετε, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την ετοιμότητα τόσο του ιδίου όσο και της Κυβερνήσεως μου για την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με στόχο την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και τη στήριξη της Ελληνικής και Κυπριακής ομογένειας».
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης στο εν λόγω γράμμα του εκφράζει την επιθυμία όπως συναντήσει τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο στη Νέα Υόρκη κατά την προσεχή συμμετοχή του στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Γεν. Πρόξενο και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον κ. Πρόεδρο την έκφραση της ευγνωμοσύνης του για την τιμή, αλλά και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.
ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Share this post