Ο Αλεξανδρείας τίμησε τον Ι. Κασουλίδη

Ο Αλεξανδρείας τίμησε τον Ι. Κασουλίδη

Παρασημοφόρηση με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου

Για τη συνολική προσφορά του υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β΄, τίμησε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη , στον οποίο απένειμε το παράσημο του «Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου», ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Αλεξανδρείας. Ο κ. Θεόδωρος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο παράσημο δίδεται πολύ σπάνια, αλλά , σημείωσε , στην προκειμένη περίπτωση απονέμετε για να εκφράσει το Πατριαρχείο τις μεγάλες ευχαριστίες του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη και να τιμήσει την Κύπρο.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χαρακτήρισε τον Ιωάννη Κασουλίδη «γίγαντα» της διπλωματίας και τόνισε ότι ο τιμώμενος είναι «φίλος πιστός και ηγαπημένος» του Πατριαρχείου. Επεσήμανε δε ότι ο κ. Κασουλίδης «ύψωνε φωνή δικαιοσύνης, ειρήνης και καταλλαγής για όλο τον κόσμο και για το ευλογημένο νησί της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι οι ισχυροί της γης «πολλές φορές κάνουν ότι δεν ακούνε, διότι αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα τους».
Ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για την παρουσία του στην τελετή προς τιμή του Ι. Κασουλίδη τον Έλληνα επιτετραμμένο, Χρήστο Καποδίστρια, ο οποίος , όπως είπε, «υπηρέτησε ευσυνείδητα στο Κάϊρο».
Τέλος, ο κ. Θεόδωρος ευχήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου-Αιγύπτου και να φέρει θετικούς καρπούς και για τις τρεις χώρες.

Με βαθιά συγκίνηση απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου, λέγοντας ότι την θεωρεί ιδιαίτερη τιμή και την αποδέχεται εκ μέρους του ΥΠΕΞ και των διπλωματών, οι οποίοι μαζί με την κυβέρνηση της Ελλάδος , συπαρίστανται στην Διασπορά, η οποία περιλαμβάνει την Αλεξάνδρεια και την Αφρική.

 


Ο κ. Κασουλίδης εξήρε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αναφερόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο τόνισε: « Μακαριώτατε, συγκεντρώνετε τα χαρακτηριστικά της καλοσύνης και της ταπείνωσης και έτσι μεταφέρετε το κήρυγμα της αγάπης του Χριστού και ορθοτομείτε τον Λόγο της Αληθείας Του».
Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα παλαιάς Λευκωσίας, μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, στο τέλος της Ακολουθίας της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία ανέγνωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος .

Share this post