Ο Αλεξανδρείας μνημόνευσε τον Κιέβου

Ο Αλεξανδρείας μνημόνευσε τον Κιέβου

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄, ενέταξε στα Δίπτυχα του Πατριαρχείου τον Προκαθήμενο της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, Επιφάνιο, πράγμα που συνιστά κανονική αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας , που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χθες στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλων στο Ντάχερ της Αιγυπτιακής πρωτεύουσα μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα πως επίσημα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνωρίζει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Προκαθήμενο της, Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Εξάλλου , ο Πατριάρχης Θεόδωρος έστειλε σήμερα επιστολή στα μέλη της Ιεραρχίας του Θρόνου της Αλεξάνδρειας , με την οποία τους πληροφορεί ότι προέβη στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος σημειώνει ότι «κατόπιν όσων διεξοδικώς συνεζητήσαμε και κατ’ ιδίαν μεθ’ όλων υμών, και μετά από ώριμον σκέψιν και πολλήν προσευχήν […] ήχθημεν εις την απόφασιν όπως, προβώμεν εις την αναγνώρισιν της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Επισημαίνεται ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος είχε δεχθεί πιέσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας για να μην αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και τον κ. Επιφάνιο.
Η ενέργεια του Πατριάρχη Θεόδωρου δείχνει τον συντονισμό του παλαιφάτου και δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα πρώτη η Εκκλησία Ελλάδος αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας.

Share this post