Ο ‘Al Jazeera” υπεραμύνεται των δημοσιευμάτων για τα “χρυσά” διαβατήρια.

Ο ‘Al Jazeera” υπεραμύνεται των δημοσιευμάτων για τα “χρυσά” διαβατήρια.

Αποκλειστική συνέντευξη στο ΣΙΓΜΑ της επικεφαλής της έρευνας Deborah Davies.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ παρουσίασε στο αποψινό κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσων αποκλειστική συνέντευξη με την  Deborah Davies,    επικεφαλής της έρευνας του  ”Al Jazeera”για τα “χρυσά” κυπριακά διαβατήρια. Τα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει σάλο, ενώ διατάχθηκε και ποινική έρευνα για διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.  Αύριο το μεσημέρι ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής , θα δώσει συνέντευξη τύπου για να αντικρούσει τις αποκαλύψεις.

Η Deborah Davies υπεραμύνεται των δημοσιευμάτων του Καταρινού ειδησεογραφικού δικτύου και απορρίπτει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και δόλιων κινήτρων, που συνδέονται με τις σχέσεις Κατάρ – Τουρκίας.

Η επικεφαλής της έρευνας χαρακτηρίζει μάλιστα ως “ανοησίες” τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τις τελευταίες ημέρες, το Αλ Τζαζίρα έχει αποκαλύψει χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της κυπριακής κυβέρνησης, τα οποία αφορούν αιτήσεις και ονόματα χιλιάδων ατόμων που έχουν λάβει κυπριακά διαβατήρια μεταξύ τέλη του 2017 και τέλη του 2019. Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα των δημοσιευμάτων σας;

Απάντηση: Έχουμε χιλιάδες ονόματα, αλλά έχουμε δημοσιεύσει μόνο 60. Πρόκειται για άτομα που χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Είτε συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες, καταζητούμενοι, ύποπτοι, κατάδικοι για κυρίως οικονομικά εγκλήματα, όπως διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, είτε είναι άτομα υψηλού κινδύνου για τέτοια εγκλήματα, επειδή κατέχουν κρατικές θέσεις στις χώρες τους, εκλελεγμένοι ή κρατικοί αξιωματούχοι. Αυτά είναι τα κύρια ονόματα που έχουμε δημοσιεύσει.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει ελέγξει όλα τα ονόματα και ότι όλα έγιναν νομότυπα στον χρόνο που δόθηκαν τα διαβατήρια. Το σχόλιό σας;

Απάντηση: Αυτό δεν συμβαδίζει με την δική μας έρευνα. Είχαμε κάποια ονόματα που είχαν καταδικαστεί πριν υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση και αυτό ήταν πριν αλλάξει η νομοθεσία, το 2019. Κάποιοι ήταν υπό διερεύνηση ή τους είχαν υποβληθεί κυρώσεις. Κυρίως, είναι άτομα που τώρα, με τους νέους κανονισμούς, θα θεωρούνταν ακατάλληλοι για να λάβουν κυπριακή υπηκοότητα. Υπάρχει ακόμη τεράστια σύγχυση και κενό στον νόμο. Φαίνεται πως μπορούν να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα διαβατήρια που αγόρασαν, παρότι η κυβέρνηση δηλώνει πως επαναξιολογεί τις αιτήσεις και θα ανακαλέσει υπηκοότητες.

Οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είναι καλά γνωστές. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα ενημέρωσης. Αριθμός συγκεκριμένων υποθέσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τον τελευταίο χρόνο.  Η κυπριακή κυβέρνηση λέει: Γιατί τώρα, γιατί επαναφέρετε την ίδια ιστορία, από την στιγμή, που έχει ισχυροποιήσει τις νομοθεσίες;

Απάντηση: Δεν τις έχει ισχυροποιήσει αρκετά, για να κατευνάσει τις επικρίσεις. Είμαι σίγουρος ότι έχει δει σήμερα ένα γράμμα από έναν Ολλανδό ευρωβουλευτή να καλεί την Κομισιόν να κλείσει αυτά προγράμματα. Αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν συνδέσεις, τους τελευταίους 18 μήνες, με διαφορά, απάτη, έλλειψη προσπάθειας.

Η έρευνά μας είναι η μεγαλύτερη διαρροή μέχρι σήμερα, που υπογραμμίζει το σκέλος της υπόθεσης και αποτελεί μία συνέχεια των υπό εξέλιξη προβλημάτων των τελευταίων 18 μηνών.

Η κυβέρνηση εδώ βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την διαρροή και για τον χρόνο των δημοσιεύσεων. Την Πέμπτη, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών συνέδεσε τα δημοσιεύματα του Αλ Τζαζίρα με τις στενές σχέσεις Κατάρ – Τουρκίας και τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας στο Μεσόγειο θάλασσα. Το σχόλιό σας;

Απάντηση: Ανοησίες. Πλήρης και απόλυτες ανοησίες. Αρχίσαμε την έρευνά μας όταν πήραμε 2500 ονόματα, πριν από μήνες, και βγάλαμε την ιστορία μας όταν ολοκληρώσαμε την πολύ προσεκτική έρευνά μας, όταν πέρασε από τους συντάκτες μας και τους δικηγόρους μας και όταν ήμασταν έτοιμοι να την δημοσιεύσουμε.

Έτσι δουλεύουμε. Λέγεται ερευνητική δημοσιογραφία.

Να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις και νέα δημοσιεύματα τις επόμενες ώρες/ ημέρες και για ποιες πτυχές του θέματος;

Απάντηση:Για αύριο, τρέχουμε ένα ρεπορτάζ για τις κινέζικες αιτήσεις και τις αιτήσεις από την Μέση Ανατολή και στην συνέχεια θα μαζέψουμε τις αντιδράσεις. Συμβαίνουν πράγματα όλη την ώρα. Σήμερα, ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας στο Βιετνάμ για έναν πολιτικό που αγόρασε κυπριακό διαβατήριο. Τα τελευταία λεπτά, βλέπω μια ανακοίνωση από Υπουργό στην Σουηδία. Βασικά, βλέπω πολλές αντιδράσεις για την Κύπρο.

 

Share this post