Ο Ακιντζί καλεί την “κυβέρνηση” να επανεξετάσει τη θέση της για οδοφράγματα

Ο Ακιντζί καλεί την “κυβέρνηση” να επανεξετάσει τη θέση της για οδοφράγματα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η «κυβέρνηση» πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα.
Σε δήλωσή του υπενθύμισε ότι τα τουρκοκυπριακά μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία δήλωσαν ότι είναι θετικά στη διέλευση συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων από την 8η Ιουνίου. Η «κυβέρνηση», είπε, θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτα το «συμβούλιο υγείας» και να ανακοινώσει την απόφασή της.
Σημειώνοντας ότι το θέμα υγείας θα πρέπει να είναι η βάση της πορείας που θα ακολουθηθεί και η πολιτική πρέπει να την ακολουθήσει, πρόσθεσε ότι ο κόσμος ζητά να μάθει τί θα γίνει.
Η στάση της «κυβέρνησης», ανέφερε στο θέμα αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αλλιώς δεν θα είναι εύκολο να επεξηγηθεί η κατάσταση.

O «υπουργός» εξωτερικών,  Κουντρέτ Οζερσάϊ, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι επιδημιολογικά υπάρχει ομοιότητα στις δύο πλευρές και εξετάζοντας αυτό είναι δυνατό σύντομα να ανοίξουν το οδοφράγματα, χωρίς την επιβολή καραντίνας.
Ωστόσο, ανέφερε, μετά τις 8 Ιουνίου, η ε/κ πλευρά θα ανοίξει το αεροδρόμιο στη Λάρνακα και θα δέχεται επιβάτες από πολλές χώρες χωρίς την επιβολή καραντίνας. Κανείς, είπε, δεν μπορεί να εκτιμήσει το αποτέλεσμα από αυτή την εξέλιξη.
Ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» αποφάσισε να δει τις εξελίξεις μετά τις 8 Ιουνίου και αν δεν υπάρξει αύξηση στα περιστατικά κορονοϊού, τότε θα αρχίσουν τις πτήσεις από την 1η Ιουλίου χωρίς την επιβολή καραντίνας.
Είπε επίσης ότι θα προκύψει νέα εξέλιξη στις ελεύθερες περιοχές μετά την 8η Ιουνίου και για το λόγο αυτό θα λάβουν προσεκτικά μέτρα.
Υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι για να περάσει κανείς στο «νότο», όπως και στις αφίξεις, ωστόσο, από την άλλη, «δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να πάρουμε ρίσκο γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε κλειστοί για μήνες».
Η κρίσιμη ερώτηση είναι πόσο κίνδυνο μπορούμε να δεχθούμε. Λόγω της ανεπάρκειας στην υποδομή στον τομέα της υγείας μας, θα πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερο ρίσκο και να προχωρούμε αργά, ανέφερε.
Είπε επίσης ότι θα προβαίνουν σε τεστ κορονοϊού σε Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να μείνουν στις ελεύθερες περιοχές.
«Κλείσαμε γρήγορα, θα πρέπει να ενεργήσουμε προσεκτικά και να ανοίξουμε αργά. Θα προσαρμόσουμε και εμείς τα χρονοδιαγράμματά μας σύμφωνα με την κατάσταση εδώ. Δεν θέλουμε να πάει χαμένος ο κόπος όλου αυτού του καιρού», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Share this post