Ο αγώνας για την… Ένωση

Ο αγώνας για την… Ένωση

Του Άντη Ροδίτη*

Η ΣΤΥΓΝΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ των γεγονότων με τη χρονική σειρά που συνέβησαν, ειδικά στην περίπτωση μας, είναι δυνατόν να μην έχει καμιά σχέση στο τέλος με την “ιστορία της Κύπρου”.

Ένα από τα βιβλία που ζωντανεύουν και εξηγούν αληθινά τα απίστευτα γεγονότα της Ιστορίας μας είναι εκείνο του παλιού παραγωγού του ΡΙΚ, ΚΩΣΤΗ Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ, ενός πυλώνα της Ραδιοφωνίας στην Κύπρο, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε μετανάστευση το 1980 στον Καναδά. Εκεί πραγματικά μεγαλούργησε σε προσφορά υπέρ των συμφερόντων της Κύπρου. Οποιαδήποτε δική μου απόπειρα να αφηγηθώ τι πραγματικά κατόρθωσε θα αδικήσει το έργο του. Διαβάστε το βιβλίο του, που έχει τίτλο “Εδίωξαν με δωρεάν” και θα καταλάβετε.

Το μόνο που θα κάμω εγώ θα παραθέσω για την ώρα ένα μόνο απόσπασμα (σ. 42-43):

«Στις 14 Μαρτίου 1971 ο Πρόεδρος Μακάριος πήγε στην Αιγιαλούσα όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και εξεφώνησε πύρινο λόγο. Ανάμεσα στα πολλά που είπε τόνισε και τα εξής:

“…Την Κύπρον Ελληνικήν και ακεραίαν την παρέλαβα, Ελληνικήν και ακεραίαν θα την παραδώσω εις τα μητρικάς αγγάλας…”

Άκουσα την ομιλία και μετά από μια σύντομη περίληψή της έβαλα στο βραδυνό πρόγραμμα των ‘Επικαίρων’ ηχογραφημένο απόσπασμά της, στο οποίο παριλαμβάνονταν και τα πιο πάνω. Ήταν δημόσια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα επίσημη κυβερνητική πολιτική.

Την επομένη με κάλεσε ο Γενικός Διευθυντής Ανδρέας Χριστοφίδης στο γραφείο του. Με ύφος πολύ σοβαρό μου είπε:

– Χθες έκαμες ένα μεγάλο σφάλμα.

-Τι; λέω εγώ.

-Μετέδωσες την ομιλία του Μακαριωτάτου στη Γιαλούσα. Πράγμα που δεν έπρεπε.

-Μα κύριε Χριστοφίδη, κανείς δεν μου είπε ότι δεν έπρεπε. Και ύστερα ήταν μια ομιλία που έκαμε δημόσια, την άκουσαν χιλιάδες, γιατί να μην μεταδοθεί από το ραδιόφωνο;

-Ο ίδιος δεν ήθελε να μεταδοθεί.

-Και γιατί δεν μας το είπε;

-Τέλος πάντων. Έγινε. Έχω εντολή από τον ίδιο να σε απολύσω.

-Ε!… Αφού είναι εντολή από τον Πρόεδρο, απολύστε με.

-Άκου, μου λέει. Δεν θα σε απολύσω Να πας στο σπίτι σου για μια βδομάδα, δέκα μέρες. Εγώ θα του πω ότι σε έθεσα σε διαθεσιμότητα και ερευνώ την υπόθεση. Ελπίζω στο μεταξύ να τον μεταπείσω και επιστρέφεις. Ασφαλώς δεν θα γραφτεί τίποτε στον προσωπικό σου φάκελο».

Έτσι, λοιπόν, διεξαγόταν ο αγώνας για την Ένωση. Διαβάστε αυτό το βιβλίο για να μάθετε την αλήθεια. Για να μην ζείτε με μύθους και παραμύθια που δεν οδηγούν πουθενά παρά όλο και βαθύτερα στο ψέμα.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post