Ο 13χρονος Νικήτας στο βομβαρδισμένο σχολείο του στην Κονσταντινοβκα της Ουκρανίας

Ο 13χρονος Νικήτας στο βομβαρδισμένο σχολείο του στην Κονσταντινοβκα της Ουκρανίας

Kostas Onisenko

Ο Νικήτας 13 ετών, έξω από το σχολείο του στην Κονσταντινοβκα, ανάμεσα στο Κραματόρσκ και Μπάχμουτ. Το σχολείο βομβαρδίστηκε τον Μάϊο, άγνωστο για ποιο λόγο. Για τον ίδιο λόγο που οι ρώσοι βομβάρδισαν 2211 εκπαιδευτικά ιδρύματα από την αρχή της εισβολής. Τα 230 έχουν καταστραφεί εντελώς. Συνάντησα τον Νικήτα σήμερα πηγαίνοντας προς το Μπάχμουτ. Ο πατέρας του μου είπε ότι δεν έχουν χρήματα για να φύγουν και να μείνουν αλλού.
Την πρώτη Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία στην Ουκρανία. Για την ακρίβεια, ανοίγει το 30% των σχολείων, εκείνα που έχουν υπόγεια καταφύγια και τις άλλες υποδομές που απαιτεί η εμπόλεμη κατάσταση. Τα υπόλοιπα παιδιά θα συνεχίσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Πάρα πολλά παιδιά βρίσκονται στο εξωτερικό, εκεί θα πρέπει να λάβουν την απόφαση είτε για εκπαίδευση εξ αποστάσεως είτε να ενταχθούν στα τοπικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Μια παιδοψυχολόγος που μίλησα μου είπε ότι δεν είναι πρόβλημα για το παιδί το να βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου όλοι μιλάνε άλλη γλώσσα, σε περίπτωση που το περιβάλλον είναι από μόνο του υποστηρικτικό. Η αποδοχή του παιδιού μέσα στο σχολικό περιβάλλον είναι που καθορίζει αν αυτό θα ανταπεξέλθει και όχι αν ξέρει ή όχι τη γλώσσα.
Φέτος τα παιδιά ορισμένων από εσάς θα συναντήσουν μικρά ουκρανάκια στα σχολεία τους. Εύχομαι και ελπίζω να τους φερθούν με καλοσύνη και αγάπη. Μπορείτε, αν θέλτε, να πείτε στα παιδιά σας ότι πολλά σχολεία στην Ουκρανία είναι όπως το σχολείο του Νικήτα, βομβαρδισμένα ή επικίνδυνα. Για αυτό έχουν έρθει αυτά τα παιδάκια στην Ελλάδα.
Ένα μικρό βιντεάκι από τη σημερινή μου επίσκεψη στο Μπάχμουτ. Στο Μπάχμουτ, μια πόλη του Ντονμπάς, διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους Ουκρανούς υπερασπιστές και στον στρατό της Ρ ωσίας. Η πόλη έχει ερημώσει και ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει εκεί.Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο κανάλι μου στο YT

Share this post