NYT: Η MİT δρα στην Αυστρία

NYT: Η MİT δρα στην Αυστρία

Ρεπορταζ της εφημερίδος New York Times , με τίτλο «Τούρκος αποστάτης λέει ότι τον διέταξαν να δολοφονήσει πολιτικό στην Αυστρία», επικαλείται πληροφορίες από την αυστριακή αστυνομία, που αναφέρουν ότι, ένα άτομο —που δήλωσε πράκτορας της MİT— παρουσιάστηκε στο τμήμα για να ζητήσει προστασία.

Στο ρεπορτάζ, που  υπογράφουν οι Κατρίν Μπένχολντ και η Καρλότα Γκαλ, επισημαίνεται  πως, αν ο ισχυρισμός του εν λόγω ατόμου ευσταθεί, τότε αυτό δείχνει πόσο μακριά έχει φθάσει η επιρροή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άντρας μπαίνει σε αστυνομικό τμήμα στη Βιέννη όπου συστήνεται ως Φεγιάζ Όζτουρκ, ισχυριζόμενος ότι είναι πράκτορας της MİT. Η εξομολόγησή του ήταν εκρηκτική: Είπε ότι είχε διαταχθεί να πυροβολήσει την κουρδικής καταγωγής αυστριακή πολιτικό, Αϊγκιούλ Μπεριβάν Ασλάν, πρώην βουλευτή του Πράσινου Κόμματος, πράγμα το οποίο δεν ήθελε να κάνει και έτσι κατέφυγε στην αστυνομία, ζητώντας προστασία», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. «Είπε επίσης ότι εξαναγκάστηκε να δώσει ψευδείς μαρτυρίες που χρησιμοποιήθηκαν για να καταδικάσουν έναν υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στη Σταμπούλ», προσθέτει.

Ο Όζτουρκ ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι μία επαφή του στη Σερβία, η οποία του έδωσε και τις σχετικές οδηγίες, του διευκρίνισε πως «δεν έχει σημασία, αν πεθάνει ή απλώς την τραυματίσεις, το σημαντικό είναι η πολιτικός να λάβει το μήνυμα». 

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, «η ομολογία του κ. Όζτουρκ περιγράφεται λεπτομερώς σε μια αστυνομική έκθεση που έλαβαν οι New York Times. […]

Η αυστριακή κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για την επιρροή της MİT στην Αυστρία και αυτή η τελευταία περίπτωση έχει προκαλέσει ανησυχία. ‘‘Το παίρνουμε πολύ σοβαρά’’, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Karl Nehammer στους New York Times.  Είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, επειδή η έρευνα συνεχίζεται. Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας σε μια γραπτή δήλωση ότι η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που ‘χαρακτηρίστηκε απόρρητη’».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που γνωρίζει την υπόθεση και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι “εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης στη πολιτικό κουρδικής καταγωγής θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο τουρκικής ανάμειξης στην Αυστρία”, αναφέρουν οι New York Times και προσθέτουν: «Μόλις τον περασμένο μήνα, μια ειδική επιτροπή της αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας είχε επιστρατεύσει ‘ταραχοποιούς’ για να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας Κούρδων στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο, με σκοπό επίσης να συλλέξουν πληροφορίες για τους διαδηλωτές. Εκείνη την εποχή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Nehammer είπε, ‘‘η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία’’. Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι με τουρκικές ρίζες στην Αυστρία, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι».

Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει στη συνέχεια ότι «κληθείς να σχολιάσει, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανοησίες. «Ο κ. Όζτουρκ δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένος με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ούτε και ενεργούσε ποτέ για λογαριασμό τους», διαβεβαίωνε η δήλωση.

Το μακροσκελές ρεορτάζ  των New York Times ολοκληρώνεται με την παροχή περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε ο Όζτουρκ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην αυστριακή αστυνομία όπου, μεταξύ άλλων, όταν ρωτήθηκε γιατί παραδόθηκε, απάντησε «διότι ίσως έτσι να σωθώ».

  ΜηΒ.  

 

Share this post