ΝΥΤ: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Μπάιντεν
Ο Λευκός Οίκος ευχαρίστησε τότε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του. Πίσω, όμως, από τις κλειστές πόρτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει μια πηγή «σημαντικού εκνευρισμού»*
«Πονοκέφαλος» παραμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους New York Times, παρά τη συμβολή του στη συμφωνία για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, η συμφωνία αυτή ενίσχυσε το προφίλ του Τούρκου ηγέτη και τον έκανε να φαίνεται ότι είναι ένας «καλοκάγαθος πολιτικός».
Ο Λευκός Οίκος ευχαρίστησε τότε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του. Πίσω, όμως, από τις κλειστές πόρτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει μια πηγή «σημαντικού εκνευρισμού» για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Λίγες μέρες πριν τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην εισαγωγή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι αν ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποιήσει αυτή την απειλή, θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τόσο τη συμμαχία όσο και την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αναφορά γίνεται και στο «μπλόκο» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην πώληση των F-16, όσο και στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράν και τις φωτογραφίες του χέρι-χέρι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Εμπραχίμ Ραϊσί.
«Η εικόνα δύο κύριων αντιπάλων των ΗΠΑ με τον Ερντογάν, έναν ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ, έρχεται σε αντίθεση με το δυτικό αφήγημα ότι Ρωσία και Ιράν είναι βαθιά απομονωμένες χώρες», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η μοναδική θέση του Τούρκου ηγέτη
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια του Τούρκου ηγέτη για νέα εισβολή στη Βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και ο ίδιος τους θεωρεί τρομοκράτες.
Οι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι οι πράξεις του Ερντογάν – και η αδυναμία του Μπάιντεν να τις περιορίσουν – υπογραμμίζουν τη μοναδική θέση του Τούρκου ηγέτη ως ενός στρατιωτικού συμμάχου ο οποίος συχνά έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα των δυτικών συμμάχων του. «Για πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ρόλος αυτός [του Ερντογάν] είναι εξωφρενικός», σημειώνεται.
«Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι στην ομάδα μας, αλλά στη συνέχεια κάνει πράγματα που σαφώς δεν ωφελούν τη Δύση. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει», ανέφερε στους Times η πρώην αξιωματικός της Foreign Service, Ελίζαμπεθ Σάκλεφορντ.
Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να «ξεγράψουν» τον Ερντογάν
Από την άλλη, κάποια στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι θα ήταν «αυτοκαταστροφικό» να ξεγράψουν τελείως οι ΗΠΑ τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με τους ίδιους, η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης είναι στρατηγικής σημασίας και του επιτρέπει να είναι συνομιλητής με ακόμη πιο ενοχλητικούς γείτονες – όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της προβληματικής συμπεριφοράς του Ερντογάν ήταν απόρροια της πολιτικής αδυναμίας του στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα σκαρφάλωσε στο 80%.
«Ελπίζοντας να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε άλλα ενδιαφέροντα από την κακοδιαχειριζόμενη οικονομία του, ο Ερντογάν έχει στραφεί σε επιδείξεις εθνικισμού και δημαγωγίας όσον αφορά στο ΡΚΚ» τόνισε ο αξιωματούχος.
Ατέρμονος κύκλος απαιτήσεων
Κάποιοι από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ερντογάν προειδοποιούν για έναν ατέρμονο κύκλο, όπου ο Τούρκος ηγέτης θα κερδίζει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια θα κλιμακώνει τις απαιτήσεις του.
«Ένας καλός σύμμαχος – ειδικά ένας καλός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος – δεν εκβιάζει για να πάρει αυτό που θέλει σε κρίσιμα σημεία της ιστορίας της συμμαχίας», σημειώνει για το θέμα της αγοράς των F-16 και της «διπλωματίας των μαχητικών» ο Μαρκ Γουάλας, ιδρυτής του Turkish Democracy Project.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
* Tο κείμενο απηχεί τις απόψεις της εφημερίδας New York Times