Ντράγκι: η ολοκλήρωση της Τραπ. Ένωσης επαφίεται στις Κυβερνήσεις
Στην τελευταία λογοδοσία του Μάριου Ντράγκι, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του πρώτου νομισματικού διαλόγου στην παρούσα θητεία, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με πανευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων. Στην προπαρασκευτική συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών που προηγήθηκε, στην οποία προήδρευσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ως εισηγητής της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την ΕΚΤ, έγινε ανασκόπηση της θητείας του κ. Ντράγκι και συζητήθηκαν οι προκλήσεις για την καινούργια θητεία.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, τον επαίνεσε αρχικά για την αποφασιστικότητα και τη σύνεση με την οποία αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση, διασώζοντας το ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα σας θυμούνται οι επόμενες γενιές και πιστεύω ότι αυτό εξηγεί και κάποιες από τις επιθέσεις προς το πρόσωπό σας, επειδή διασώζοντας το ευρώ έχετε διασώσει ουσιαστικά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Στη συνέχεια τόνισε: «Το 2014 όταν ανέλαβα Ευρωβουλευτής, η πρώτη ερώτηση που σας έθεσα ήταν πότε θα ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Η απάντησή σας ήταν περίπου ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πολιτικοί σε αυτό το θέμα. Αναμένουμε από τον Μάριο Ντράγκι, με την αποφασιστικότητα και την σύνεσή του, να δώσει το δικό του στίγμα και κατεύθυνση σήμερα, πέραν από τα όποια τεχνικά προβλήματα υπάρχουν στο θέμα». Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη αύξηση της απασχόλησης χωρίς ανάλογη αύξηση των μισθών, ερωτώντας κατά πόσον η στασιμότητα στους μισθούς είναι αποτέλεσμα των φοβερά αδύνατων εργατικών συνδικάτων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Ντράγκι στην απάντησή του ανέδειξε ως σημαντικό μεν τη σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, τόνισε δε ότι η ολοκλήρωση της (με εγγύηση των καταθέσεων) επαφίεται στις Κυβερνήσεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για το δεύτερο ερώτημα, εξέφρασε την άποψη ότι όντως υπήρξαν σημαντικές αλλαγές λόγω του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού, αλλά εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει σύγκλιση.
ΠΗΓΗ Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη