Ντοκουμέντο: Η πρώτη συναυλία (1966) του Μίκη Θεοδωράκη στην Λεμεσό

Ντοκουμέντο: Η πρώτη συναυλία (1966) του Μίκη Θεοδωράκη στην Λεμεσό

Την ηχογράφηση βρήκε και κράτησε σαν φυλαχτό ο Μάριος Τόκας. – Την παρουσιάζει τώρα από το προσωπικό του αρχείο το ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ

ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης φτάνει στην Κύπρο για να δώσει τις πρώτες του λαϊκές συναυλίες στο νησί, ξεκινώντας από εκεί την πρώτη παγκόσμια περιοδεία του. Μαζί του, οι νεαροί τότε, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος και Ελένη Ροδά. Μια από τις συναυλίες αυτες πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, το Κηποθέατρο της οποίας κατακλύστηκε από ένα ενθουσιώδες πλήθος. Ανάμεσά τους και ένα νεαρό αγόρι 12 ετών, που μάθαινε μουσική… Ο Μάριος Τόκας… Χρόνια αργότερα, σε μία συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Μάριος Τόκας θα εκμυστηρευτεί οτι η συναυλία εκείνη ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις που τον έσπρωξαν να γράφει τραγούδια. Και πράγματι, μέσα στα τραγούδια του, θα βρίσκει πάντοτε κάνεις τον μεγάλο εκείνο δάσκαλό του, ενώ στους αγώνες που έδωσε για την δική του πατρίδα, την Κύπρο, θα βρίσκει πάντα τον σπόρο που φύτεψε στην καρδιά του ο αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μάριος Τόκας έψαξε, βρήκε και κράτησε σαν φυλαχτό την ηχογράφηση της συναυλίας, που τον σημάδεψε για πάντα. Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το σπουδαίο αυτο ιστορικό ντοκουμέντο.

Μια μοναδική και ιστορική ηχογράφηση, διάρκειας μιας ώρας, που ανασύρθηκε με πολλή αγάπη και απόλυτο σεβασμό από το προσωπικό αρχείο του Μάριου Τόκα, ο οποίος τη φύλαγε σαν ένα κομμάτι της ψυχής του.

 

Ακούγοται με τη σειρά τα εξής τραγούδια  1. Το ψωμί είναι στο τραπέζι – Ορχηστρικό  2. Χαρταετοί – Ορχηστρικό 3. Δόξα τω Θεώ (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης) 4. Στρώσε το στρώμα σου για δυο (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης)  5. Ένα δειλινό (Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης)  6. Στα περβόλια (Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης) 7. Aυτά τα δέντρα (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος)  8. Όταν σφίγγουν το χέρι (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος)  9. Μπήκαν στα σίδερα (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος) 10. Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος) 11. Χελιδονάκι (Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης) 12. Ορχηστρικό  13. Της ξενιτιάς (Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός) 14. Γωνιά γωνιά (Στίχοι : Δημήτρης Χριστοδούλου) 15. Η Μπαλάντα του Αντρίκου (Στίχοι: Κώστας Βάρναλης)  16. Βρέχει στη φτωχογειτονιά (Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης)  17. Απόσπασμα από τον Ζορμπά (ορχηστρικό)  18. Άμα τελειώσει ο πόλεμος (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης)  19. Άσμα ασμάτων (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης) 59:37 20. Της ξενιτιάς (Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ 1954-2008 www.mariostokas.com.cy Με βάση τα πλάνα του ΡΙΚ από το αεροδρόμιο, η ορχήστρα πιθανότατα αποτελούνταν από τους: Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος (Μπουζούκι), Εύανδρος Παπαδόπουλος (ντραμς), Γιάννης Διδίλης (πιάνο), Βαγγέλης Παπαγγελόπουλος (μπάσο) και Παναγιώτης Πετσάς (κιθάρα). Τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών ανήκουν στους δημιουργούς τους. #Μίκης_Θεοδωράκης #ΜάριοςΤόκας #mikistheodorakis


************************************************************

Η αιώνια κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη

Την κάτοψη των σχεδίων της τελευταίας κατοικίας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος από χθες Πέμπτη, αναπαύεται στο νεκροταφείο του Γαλατά, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης.

Όπως αναφέρει, «ο τάφος του Μίκη Θεοδωράκη κατασκευάστηκε το 2008 στο κοιμητήριο του Αγ. Ιωάννη στο Γαλατά, σε χώρο που του παραχωρήθηκε από το Δήμο Νέας Κυδωνίας το 1997 με την υπ’αρ. 7/1997 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε τον αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη και του ανέθεσε το σχεδιασμό του. Τα σχέδια τα ενέκρινε ο ίδιος και ανέθεσε σε μένα με το Παγκρήτιο Σύλλογο των Φίλων του την κατασκευή του. Όπως και έγινε».

 

Η κάτοψη από τα σχέδια του Μάνου Περράκη

 

Ο οικογενειακός τάφος

Οπως αναφέρει ο κ. Αγοραστάκης στο mikisguide.gr, «στο ίδιο κοιμητήριο, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του παππού του Μιχάλη Θεοδωράκη, στον οποίο βρίσκονται:

-Μιχάλης Θεοδωράκης παππούς του Μίκη Θεοδωράκη.

-Αικατερίνη Θεοδωράκη γιαγιά του Μίκη Θεοδωράκη.

-Χρυσή Θεοδωράκη κόρη του παππού του Μίκη Θεοδωράκη.

-Ιωάννης Θεοδωράκης γιός του παππού του Μίκη Θεοδωράκη.

-Γεώργιος Θεοδωράκης γιός παππού και πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη.

-Ασπασία Θεοδωράκη μητέρα του Μίκη Θεοδωράκη.

-Ιωάννης Θεοδωράκης αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη».

Περράκης: Ήθελε πάντα να θαφτεί στο χωριό του πατέρα του

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης από τότε σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009». Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και όπως αποκάλυψε, τις προηγούμενες ημέρες ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης, ο οποίος μίλησε στο MEGA «ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δεν χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περράκης.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

Τι θα γίνει με τη σύζυγό του

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περράκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε. «Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΗΓΗ:  hania.news

Share this post