Nimchynskyi Ruslan: “Η Ουκρανία δεν διεξάγει , ούτε σχεδιάζει ένοπλη επίθεση στο Ντονμπάς

Nimchynskyi Ruslan: “Η Ουκρανία δεν διεξάγει , ούτε σχεδιάζει ένοπλη επίθεση στο Ντονμπάς

Γραπτή δήλωση  του Ουκρανού πρέσβη στην Λευκωσία.-  Σήμερα συμπληρώθηκαν  30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ουκρανίας.

 

“Εντελώς ψευδείς” χαρακτήρισε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο , Nimchynskyi Ruslan,   τους ρωσικούς  ισχυρισμούς  ότι η  χώρα του δήθεν  σκοπεύει να ξεκινήσει επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. 

Σε γραπτή δήλωση του Ουκρανού πρέσβη , Nimchynskyi Ruslan, αναφέρται:

“Η Ουκρανία ΔΕΝ σκοπεύει να ξεκινήσει επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Η Ουκρανία ΔΕΝ διεξάγει ή σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε τον διπλωματικό διάλογο.

Όλος ο κόσμος παρατηρεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης και την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας:

– στις 17-18 Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας βομβάρδισαν τις ουκρανικές πόλεις Stanytsia Luhanska και Maryinka καθώς και κοινότητες κατά μήκος της γραμμής επαφής με όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ, καταστρέφοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές και προκαλώντας τραυματισμούς σε πολίτες και ουκρανικό στρατό.

– Μόνο κατά τη διάρκεια της 17ης Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας πραγματοποίησαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας, χρησιμοποιώντας στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων όπλα που απαγορευόταν από τις Συμφωνίες του Μινσκ·

– στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε την αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διαδώσει υπαινιγμούς και αβάσιμες κατηγορίες προς την Ουκρανία, δυσφημώντας τις ειρηνικές προσπάθειες της τελευταίας·

– στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική προπαγάνδα διέδωσε ψευδείς ειδήσεις που ισχυρίζονταν ότι μια ουκρανική ομάδα είχε διαπράξει πράξη δολιοφθοράς σε εργοστάσιο χημικών στην περιοχή του Ντόνετσκ·

– στις 17 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έκτακτο γύρο διαβουλεύσεων της υποομάδας ασφαλείας της Τριμερούς Ομάδας Επαφής που συγκλήθηκε από την ουκρανική αντιπροσωπεία για να συζητήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη.

– Στις 18 Φεβρουαρίου, η ρωσική πλευρά κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία ότι σχεδίαζε επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Οι κάτοικοι των προσωρινά κατεχόμενων περιοχών καλούνται να απομακρυνθούν στο ρωσικό έδαφος. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αναφορές για μαζική μεταφορά παιδιών από τα κατεχόμενα στη Ρωσία.

– Μόνο κατά τη διάρκεια της 18ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός 66 φορές, εκ των οποίων 52 φορές με τη χρήση όπλων που απαγορευόταν βάσει των συμφωνιών του Μινσκ·

– επιπλέον, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας εξαπέλυσαν 622 επιθέσεις με πυροβόλα όπλα στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας·

– στις 18 Φεβρουαρίου, η Ρωσία βομβάρδισε την ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κοντά στο σημείο διέλευσης SHCHASTIA καθώς η συνοδεία επέστρεφε από τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

– οι βομβαρδισμοί και τα προκλητικά πυρά αντιπροσωπεύουν κατάφωρη παραβίαση από τους ένοπλους σχηματισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας των δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και των συμφωνιών που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της Νορμανδικής Μορφής στη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Παρίσι.

Η Ρωσία προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις για να αυξήσει την ψυχολογική πίεση τόσο στην ουκρανική κυβέρνηση, όσο και στους κατοίκους των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών και για να διαμορφώσει υπόβαθρο πληροφοριών για να κρύψει την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ουκρανία καλεί τους εταίρους μας να καταδικάσουν αμέσως τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους ρωσικούς ένοπλους σχηματισμούς στο Ντονμπάς και να παροτρύνουν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει. Το νέο κύμα στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η απουσία σωστής αντίδρασης ή ουδέτερης στάσης θα εξυπηρετήσει μόνο περαιτέρω κλιμάκωση”.

Διαμαρτυρία κατά του πολέμου

Το απόγευμα Ουκρανοί από όλες τις πόλεις της Κύπρου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην πατρίδα τους. 

                        ΦΩΤΟ: cyprus-daily.news
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται 8 χρόνια. Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει το κράτος, τη γλώσσα, το έθνος μας. Δεν πρέπει να μείνουμε μακριά, πρέπει να διαφυλάξουμε την πατρίδα με όλα τα δυνατά ειρηνικά μέσα», αναφέρει  δήλωση των Ουκρανών, που διαμένουν  στην Κύπρο, οι οποίοι εκφράζουν  την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους που νοιάζονται την Ουκρανία. 
30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου- Ουκρανίας
Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια Ουκρανία και Κύπρος υπέγραψαν το Πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
“Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στενή αλληλεπίδραση με τους κυπρίους συναδέλφους και φίλους βασισμένη σε κοινές αξίες, αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.
Έχουμε κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι για το ταξίδι μαζί!
Υπολογίζουμε στην περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον λαό μας!”, αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρεσβεία της Ουκρανίας. 

 

Share this post